Rebellenleider Congo erkent kannibalisme door zijn troepen

21-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In Ituri, een gebied in het van Congo dat onder Bemba's controle staat, worden de mensenrechten zwaar geschonden. De troepen van Bemba maakten zich zelfs schuldig aan kannibalisme op pygmeeën, zo beweerden de VN vorige week woensdag in een rapport. ‘Ik kan niet tolereren, op geen enkel moment, dat er daden van barbarij worden gepleegd tegen de lokale bevolking,’ zo verklaarde de rebellenleider vorige week in een interview met 'Radio Elikya', een particuliere zender in Kinsasha. ‘De soldaten die zich schuldig gemaakt hebben aan barbaarse daden zullen volgens onze gedragscode veroordeeld worden.’

Het is de eerste keer dat Bemba erkent dat zijn troepen op een grove manier de mensenrechten schenden. Tot dusver deed hij de beschuldigingen af als een complot van Kinshasa tegen zijn persoon. Een luitenant die betrokken zou zijn bij de zaak, is volgens Bemba inmiddels gearresteerd en de MLC-leider beloofde nog meer arrestaties.

Willekeurige executies

Het zijn vooral de wreedheden in Mambasa en Mangina, in het noordoosten van Congo, die Bemba zwaar worden aangewreven door de regering in Kinsasha en door de Verenigde Naties. In een rapport dat een waarnemersmissie van de VN opstelde over de humanitaire situatie in Ituri en Noord-Kivu worden 117 gevallen van willekeurige executies beschreven, gepleegd aan het eind van oktober.

Verder komen er 65 verkrachtingen in voor, onder meer van kinderen, 82 ontvoeringen en 27 gevallen van marteling. De meest afschuwelijke getuigenissen waren die over kannibalisme en gedwongen kannibalisme, waarbij de rebellen mensen dwongen hun eigen familieleden op te eten. Andere getuigenissen hebben het over gedwongen kannibalisme gericht tegen pygmeeën, die worden ingelijfd als jagers.

Spookstad

Met de toegeving probeert MLC-leider Bemba zijn naam te zuiveren. Bemba wordt voorgedragen als vice-president van de republiek Congo namens de MLC. Dit moet gebeuren tijdens de transitieperiode die voorzien is in het vredesakkoord van Pretoria, dat vorige maand werd ondertekend door alle Congolese partijen. Veel waarnemers vinden dat de 'kanibaal Bemba' zou moeten afzien van die post.

Volgens het vredesakkoord moeten de steden ontruimd zijn tegen eind deze maand. Maar de troepen van Lumbala maken weinig aanstalten om Komanda en Mambasa te ontruimen. Patricia Tomé van de VN-waarnemersmissie beschrijft de huidige situatie in Ituri als volgt: ‘Komanda is een spookstad geworden. Van de 130.000 mensen die er woonden, leven er nog 20.000. De rest heeft zich verstopt in de omringende bossen.’

Reacties