Rebellen Colombia richten politieke beweging op

30-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: RTR/ANP

Voor het eerst in de 36-jarige historie van de FARC lieten zes van de zeven leiders van de organisatie zich zaterdag gezamenlijk zien. Ze riepen hun gehoor van zo'n 20.000 arbeiders en boeren op zich aan te sluiten bij de nieuwe politieke beweging.

Het is overigens vooralsnog niet de bedoeling van de FARC om op korte termijn met de nieuwe politieke tak deel te nemen aan verkiezingen. Evenmin wil de rebellengroep met zo’n 17.000 gewapende strijders zich omvormen tot een burgerlijke organisatie. Het Farc is de grootste verzetsgroep van Latijns Amerika.

De guerrillabeweging controleert circa 40 procent van Colombia. Ze verdient flink geld met drugshandel en met ontvoeringen die losgeld moeten opleveren.

De beweging, die voorlopig in het geheim zegt te willen opereren, is genoemd naar Simón Bolívar (1783-1830). Deze (Venezolaanse) vrijheidsstrijder en staatsman bevrijdde de tegenwoordige republieken Colombia, Venezuela, Panama, Ecuador, Peru en Bolivia van de Spaanse overheersing. Hij was tussen 1821 en 1830 president-dictator van Colombia.

Reacties