Ratten vertragen ontmijningsoperatie Indiaas leger

18-02-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De verzamelwoede van de ratten zorgt ervoor dat mijnen op onverwachte plaatsen opduiken en het te onderzoeken gebied moet worden uitgebreid. Door de moessonregens zijn veel mijnen dieper gezonken of weggespoeld, wat de opdracht van de ontmijningsdiensten nog moeilijker maakt. Tot nu toe kwam één ontmijner om het leven.

Vorig jaar legden India en Pakistan massaal mijnen in het grensgebied, nadat Pakistaanse zelfmoordterroristen in december 2001 een aanval uitvoerden op het Indiase Parlement in New Delhi. Tijdens de operatie, die nauwelijks tien dagen duurde, stierven 81 mensen en vielen er 242 gewonden.

Eliminatieproces

Van de ontmijners worden volharding, geduld en stalen zenuwen gevergd. Voor de soldaten het veld intrekken doen ze een schietgebedje. Uitgerust met dikke rubberen overschoenen en kogelvrije vesten proberen ze eerst een ‘veilige route’ uit te stippelen. Witte linten markeren het veilige pad. Daarna gaan ze met detectoren op zoek naar mijnen. Elke mijn krijgt een rood vlaggetje.

Dan volgt het gevaarlijkste deel van de opdracht. De anti-persoonsmijnen worden onschadelijk gemaakt en de anti-tankmijnen geheel ontmanteld. Een tank met een soort sleepnet rijdt vervolgens enkele keren over het veld om niet ontplofte mijnen te elimineren. Tenslotte wordt het struikgewas in brand gestoken en wanneer het gebied dan nog eens door speurhonden is besnuffeld kan de eigenaar opnieuw over zijn veld beschikken.

Om een mijnenveld van 1,2 hectare op te ruimen is een team van 40 soldaten drie weken bezig. De volledige grens tussen Pakistan en India is 3.200 kilometer lang. Door de onverwachte moeilijkheden en een gebrek aan detectiemateriaal zal de zoektocht waarschijnlijk zes maanden langer duren als verwacht. Het leger acht het onwaarschijnlijk dat alle mijnen ooit worden teruggevonden.

Reacties