Rassenscheiding binnen kinderboeken

18-03-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Cultuur – 

Wanneer het om kinderboeken gaat lijkt  rassenscheiding nog volop aanwezig. Volgens onderzoek van de Universiteit van Wisconsin kwam in 93 van de 3200 ingezonden boeken in 2013 een persoon met een donkere huidskleur voor. Dit terwijl kinderboeken een referentiekader moeten zijn voor kinderen. Het onderzoek is gebaseerd op boeken binnen de Verenigde Staten.

Kinderboekenschrijfster Carry Slee schrikt van de uitkomst van het onderzoek. “Ik ben vanaf het begin van mijn carrière als kinderboekenschrijfster bewust omgegaan met de samenstelling binnen mijn verhalen. Ik schrijf niet alleen voor blanke kinderen maar voor kinderen met elke mogelijke huidskleur. Ik wil een beeld geven van de samenleving en dit moet een realistisch beeld zijn”, vertelt de schrijfster.

Sinds 1985 worden de cijfers bijgehouden betreffende de kinderboeken binnen de VS. Er is een dalende lijn te zien wanneer het gaat om aanwezigheid van afro Amerikaanse rollen binnen de kinderboeken. Tien jaar geleden kwam deze groep nog in 171 boeken voor van de 3200.

Meer lezen? Asha ten Broeke en Sylvia Witteman zijn op twitter actief in discussie over het onderwerp.

Foto: Tico-s / Google

Reacties