Rapvideo met oproep tot jihad omstreden in Groot-Brittannië

10-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De raptekst Dirty Kuffar, oftewel smerige ongelovigen, wordt toegeschreven aan Sheikh Terra, raptaal voor terror, en zijn Soul Salah Crew, waarbij het Arabische salah staat voor rechtvaardigheid. De groep zou in Londen zijn gevestigd. Het eveneens in Londen actieve Committee for the Defense of Legal Rights, een groep onder leiding van de Saoedische dissident Muhammad al-Massari, heeft de video op internet verspreid.

De video opent met CNN-beelden van een Amerikaanse soldaat die in een treffen een Irakees doodschiet en daarop - aldus de montage - zijn genoegen daarover uit. Symbolisch einde vormen beelden van de aanslag op de Twin Towers in New York in september 2001.

Als aftiteling dient een lijst van 56 landen, die alle 'sinds 1945 slachtoffer van Amerikaanse agressie' zijn.

Jihad

Tussendoor duikt rapper Sheik Terra - slang voor terror - op, gesticulerend met koran in rechterhand en wapen in linkerhand. Zijn teksten zijn ronduit gewelddadig en roepen op tot een jihad, heilige oorlog tegen kruisridders en afvallige Arabische leiders.

De snel gemonteerde video toont de gezichten van Bush, Blair en Sharon als ook die van Egyptische president Mubarak en de Saoedische koning Fahd. Waar Bush in een aap verandert, transformeert Mubarak in een vampier en koning Fahd in een duivel. De Palestijnse leider Arafat wordt verbaal afgemaakt als een verrader.

Parlementariër Andrew Dismore van Labour 'walgde' bij het zien van de video, aldus The Observer. Dismore: 'Extremisten gebruiken muziek en beeld om jonge beïnvloedbare moslims als prooi aan de terreurdaden te offeren. Dat is onvergeeflijk.'

Verspreider Al-Massari is verbaasd over de populariteit van het nummer onder Engelse moslimjongeren. 'Ze hebben het er allemaal over.' Hij ontkent dat de boodschap van de video jongeren zou aanzetten tot geweld tegen het Westen. 'De tekst is metaforisch. We hebben het hier niet over een fatwa.' Hij ziet de video als een knappe poging om met moderne middelen een boodschap te verspreiden.

Download de video van Dirty Kuffar

Reacties