Rapport Oxfam International zorgt voor controverse

12-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Oxfam International zegt in haar rapport dat de WTO met twee meten meet. Hierdoor kunnen rijke industrielanden met tarieven, quota en subsidies hun markten afschermen voor producten uit ontwikkelingslanden.

Volgens de directeur van de WTO Mike Moore staat het 274-pagina tellende rapport bol van de fouten en weglatingen. Hij toont zich verbaasd over het feit dat ‘Oxfam vergeet dat de WTO het budget voor technische bijstand aan ontwikkelingslanden heeft verhoogd’.

De directeur is ook oneens met de visie dat bepaalde WTO-regels, zoals de regels op internationale patenten, ‘de belangen van de rijke landen en multinationals beschermen’.

Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, erkent dat bepaalde WTO-regels de industrielanden een machtsvoordeel geven. De VN-baas gaat echter in tegen Oxfams pessimisme omtrent de nieuwe onderhandelingsronde in Genève.

Oxfam stelt dat de nieuwe thema's in de handelsronde - investeringen, uitbesteding van overheidsdiensten en concurrentieregels - de wereldwijde inkomenskloof zullen doen groeien.

Annan vindt de agenda voor de nieuwe onderhandelingen daarentegen ‘zeer veelbelovend’. Bovendien ziet de secretaris-generaal in de vernieuwing van de WTO-regels ‘een kans om een eerlijk multilateraal handelssysteem op te bouwen’. Dat is een kans die de ontwikkelingslanden ‘niet mogen missen’.

Liberalisering

Ook sommige niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) hebben kritiek op het rapport van Oxfam International, al is die wel tegenovergesteld aan de kritiek van beide internationale instellingen. Zo vindt het instituut voor Voedsel- en Ontwikkelingsbeleid (Food First) het Oxfam-rapport ‘een oproep voor meer liberalisering’. Co-directeur Anuradha Mittal van Food First stelt dat Oxfam ‘een pleidooi houdt voor het standpunt van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de WTO’. Daarmee ondermijnt Oxfam ‘de eisen van de sociale beweging en de denktanken in het Zuiden’.

Food First ziet zich in zijn standpunt gesteund door onder meer Via Campesina, De Braziliaanse Beweging van Landloze Arbeiders (MST), het Derde Wereldnetwerk (TWN), Focus on the Global South en het Africa Trade Network.

De Braziliaanse ambassadeur bij de WTO, Luiz Felipe de Seixas Correa, vindt de campagne van Oxfam een belangrijke steun in de rug bij de onderhandelingsronde. ‘We kijken uit naar de bijdrage die Oxfam kan leveren bij het creeren van een handelssysteem dat zorgt voor meer ontwikkeling en minder armoede’.

Food First
Oxfam International
Oxfam International
Oxfam International

Reacties