Rainproof over de grens: Mali

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Mensen die denken dat het bijna niet regent in Bamako hebben het verkeerd. Bamako kent zelfs meer regenval dan Amsterdam (878,8 tegen 838,2 millimeter per jaar). Het grote verschil is alleen dat vrijwel alle regen in Bamako in het regenseizoen (van juni tot en met september) valt. In Mali regent het misschien maar 30 dagen per jaar, maar als het eenmaal regent, regent het hard en veel. Het begint meestal met een harde stofwind of bliksem en onweer en daarna gaat het vaak helemaal los.

Lars Heemskerk werkt via YEP Water als project officer voor Akvo in Mali (West-Afrika). Hij geeft trainingen en ondersteuning in het gebruik van internetapplicaties om de ontwikkelingssamenwerking meer effectief, transparant en samenwerkend te maken.

Wat mij hier opvalt is dat, in tegenstelling tot Nederland, de Malinese bevolking vooral erg blij is wanneer het regent. Regen betekent in eerste instantie afkoeling, overdag kan de temperatuur wel oplopen tot 40 graden en na een flinke regenbui kan het kwik zo'n 10 tot 15 graden dalen. Ook zijn de mensen blij omdat de grond weer vruchtbaar wordt. Na een paar flinke regenbuien zie je de stad van stoffig rood in vruchtbaar groen veranderen. Verder betekent regen een hogere stand van de rivier de Niger, waardoor de hydro-elektrische dammen beter gaan werken en mensen minder zonder stroomuitval komen te zitten.

In tegenstelling tot Nederlanders zijn ze hier juist heel erg blij als het regent. Regen betekent afkoeling, vruchtbaarheid en minder stroomuitval

Een ineens opzettende harde stof wind is voor de ‘Bamakois’ op straat het teken om dekking te zoeken. De vele regen die dan in een korte tijd valt zorgt hier natuurlijk ook voor problemen. Zo lopen sommige straten onder en storten slecht gebouwde huizen in. De maatregelen die worden genomen beperken zich tot het openhouden van de (open) rioleringen, zodat al het regenwater de rivier in kan stromen. Met het gevallen regenwater gebeurt eigenlijk niet veel, waardoor de stad na het regenseizoen weer voor flinke uitdagingen komt te staan.

lars heemskerk rainproof in bamako, mali

Net als de meeste mensen hier vind ik het helemaal niet erg als het regent. Het koelt heerlijk af en allerlei vruchten en groenten schieten de grond uit. Wel merk ik dat de vele regenval ons huis flink aantast. Overal ontstaan vochtplekken in het plafond en ik merk dat bijvoorbeeld kleren die lang in de kast liggen gaan stinken. Wat ik wil gaan doen om meer met het regenwater te doen, is regentonnen plaatsen. Zo kan ik tijdens het droge seizoen het opgevangen water gebruiken om bijvoorbeeld de tuin te sproeien of, nog mooier, de wc door te trekken. Omdat het regenseizoen dit jaar bijna op zijn einde loopt moet ik hiervoor wel weer 9 maanden wachten.

De uitdaging voor Bamako is om de regen die over het hele jaar valt slim te gebruiken. In principe valt er genoeg regen om het hele jaar zonder waterproblemen (droogte, stroomuitval) te zitten. Alleen valt het in een te korte periode. Na het regenseizoen droogt de stad langzaam weer op en wordt water weer schaars. De mensen zouden slimme manieren moeten vinden om het regenwater op te vangen zodat men er het hele jaar gebruik van kan maken. Innovatieve technieken zoals ‘rainwater harvesting’ zouden hier enorm kunnen helpen, maar worden vooralsnog weinig toegepast." 

Lees hier 'Rainproof over de grens: Myanmar'. 
Ga hier terug naar de Rainproof Rave & Ride homepage.

Via YEP Water kunnen jonge Nederlandse professionals ervaring opdoen in het buitenland en kunnen jonge lokale professionals via Nederlandse organisaties hun eerste stappen zetten in een internationale werkomgeving. YEP draagt daarmee bij aan een dynamisch internationaal netwerk en stelt deze open voor een nieuwe generatie experts. YEP Water is een gezamenlijk programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Netherlands Water Partnership (NWP). 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons