Rainproof over de grens: Bosnië & Herzegovina

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Screbrenica ligt in een gebied met een gematigd landklimaat. Dat betekent dat de winters erg koud zijn en dat het 's zomers heet is. De meeste regen valt in de lente- en herfstperiodes, zo'n 70 procent van de totale jaarlijkse neerslag. In de zomer hebben we meestal korte maar hevige buien, terwijl het in het voor- en najaar juist over een lange tijd verspreid valt. Momenteel zitten we in een instabiele oktobermaand waarin regenachtige dagen worden afgewisseld met heldere mooie dagen. 'Vroeger', zoals ze het hier noemen, konden de ouderen nauwkeurig voorspellen wat het weer gedurende het jaar zou gaan doen. Dat baseerden ze op de jaren ervoor. Nu is dat bijna niet meer te doen gezien de wisselvalligheid van het weer door de klimaatverandering.

Velibor Rankic is geboren en woonachtig in Srebrenica, Bosnië en Herzegovina. Via YEP Water werkt hij aan de verbetering van het waterbeheer in dit gebied. Daarnaast heeft hij een masterdiploma Verkeerscommunicatie en heeft hij een passie voor landbouw en bijenteelt.

Vorig voorjaar hadden we een overstromingsramp die werd veroorzaakt door hevige regenval. In slechts vijf dagen viel er wel 500 millimeter regen uit de lucht. Gezien het feit dat Srebrenica in een bergachtig gebied ligt veranderden veel kleine rivieren in gevaarlijke kolkende stromingen. Alles wat het water onderweg tegenkwam werd meegesleurd. Bovendien is de grond gedurende de maanden maart en april al extra nat door smeltende sneeuw uit de bergen en dat verergerde de boel. Die overstromingen hebben vele huizen, wegen, bruggen en weilanden verwoest. Dagelijks komen we nog steeds stukken asfalt tegen die destijds uit de weg zijn geslagen. Helaas zijn er nog altijd inwoners die hun huis nog niet hebben kunnen opbouwen of hun grond, vaak hun enige bron van inkomsten, niet kunnen gebruiken.

verwoesting na overstroming screbrenica

De overstromingen waren een grote schok voor de inwoners en niemand wist goed hoe ermee om te gaan. In de eerste plaats omdat de rivierbedding niet functioneerde zoals het zou moeten doen, namelijk als buffer. Daarnaast was het de ergste regenval in 20 jaar, waarschijnlijk veroorzaakt door klimaatverandering. Wat bijzonder was om te zien, zeker voor een 'verdeeld' land als Bosnië, was dat burgers de krachten bundelden om zich tegen de overstromingen te weren. Ze bouwden samen dammen en legden zandzakken langs risicovolle gebieden. Ook ruimden ze na afloop samen de rotzooi op, repareerden ze huizen en boden ze hulp aan inwoners van de zwaarstgetroffen gebieden.

Het was bijzonder dat in een 'verdeeld' land als Bosnië iedereen samenwerkte na de overstromingen

Om zulke rampen in de toekomst zoveel mogelijk te bestrijden, moeten we verder kijken dan alleen naar Bosnië. We zijn hierbij namelijk ook afhankelijk van de omringende landen zoals Servië, Montenegro en Kroatie. Deze landen liggen bovenstrooms van de rivieren die door Bosnië stromen. De bronnen van bijvoorbeeld de Drina en de Sava liggen in de genoemde landen en als ze daar geen maatregelen nemen, hebben we er benedenstrooms last van. Wat we zelf in ons gebied kunnen doen, is rivierbeddingen bouwen, die groot genoeg zijn om al het water in zelfs exreem hoge hoeveelheden op te  vangen. Zo voorkomen we in ieder geval de grootste schade." 

Via YEP Water kunnen jonge Nederlandse professionals ervaring opdoen in het buitenland en kunnen jonge lokale professionals via Nederlandse organisaties hun eerste stappen zetten in een internationale werkomgeving. YEP draagt daarmee bij aan een dynamisch internationaal netwerk en stelt deze open voor een nieuwe generatie experts. YEP Water is een gezamenlijk programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Netherlands Water Partnership (NWP). 

Eerdere delen in deze serie waren:
Rainproof over de grens: Myanmar
Rainproof over de grens: Mali

[[{“fid”:”40236″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”,”title”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”,”style”:”height:73px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons