Protest tegen 'muur van schaamte' rond vrijhandelsberaad

18-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: <b><a href="http://www.onzewereld.nl" target=_blank>onzeWereld</a></b>/Gemini

De FTAA is een uitbreiding van het bestaande NAFTA, een vrijhandelsverdrag tussen Canada, de VS en Mexico. Met het oprichten van de FTAA ontstaat het grootste handelsblok ter wereld wat zich uitstrekt van de noordpool tot en met Argentinië.

De 34 regeringsleiders vergaderen achter beveiligingsmuur van drie meter hoog. Die muur maakt onderdeel uit van een 22 miljoen dollar kostende beveilingsoperatie en heeft al spottend namen als Berlijnse Muur en Muur van Schaamte gekregen.

Behalve de omstreden muur brengt Canada tijdens de top zesduizend politieagenten op de been in de straten van Quebec City. Ze zijn bewapend met wapenstokken, traangas, pepperspray en dragen pistolen die zijn geladen met plastic kogels. Grenspersoneel is opgedragen alle anti-FTAA literatuur die mensen over de grens mee willen nemen, in beslag te nemen.

Met zulke rigoureuze maatregelen probeert de Canadese politie demonstranten uit Quebec City weg te houden en rellen, zoals die zich in 1999 voordeden tijdens de WTO-top in Seattle, te voorkomen.

Anti-globalisering activisten zijn woedend over het veelvoud aan beperkingen dat ze krijgen opgelegd. De meeste niet gouvernementele organisaties (ngo’s) die tegen de vorming van de FTAA zijn, vrezen dat het handelsblok zal leiden tot het verzwakken van sociale, arbeids- en milieurechten.

De Hemispheric Social Alliance, een netwerk van vakbonden en maatschappelijke organisaties, verwerpt get FTAA omdat 'dit model van economische integratie is gebaseerd op dezelfde neo-liberale logica die het huidige proces van globalisering domineert. Een model dat privileges toekent aan multinationale bedrijven en de behoeften van mens en milieu veronachtzaamt.'

Naomi Klein, een boegbeeld van de anti-globaliseringsbeweging, betoogt in De Groene Amsterdammer dat de actie tegen demonstranten eigenlijk reeds is begonnen: ‘Hij voltrekt zich in stilte, zonder oproer, telkens wanneer een demonstrant in spe besluit niet in het openbaar zijn of haar mening te verkondigen over het grootste vrijhandelsgebied in de wereld.’

Klein stelt dat de maatregelen die de Canadese regering neemt het nieuwste afschrikmiddel tegen demonstraties is: Mensen die door de angstaanjagende berichten zichzelf het zwijgen op laten leggen. Klein: ‘Demonstreren lijkt in plaats van een gezond onderdeel van de democratie een extreme en gevaarlijke sport, alleen geschikt voor hardcore-activisten, met bizarre uitrustingen en met een doctorstitel in bergbeklimmen.’

De kostbare beveilingsoperatie in Quebec City heeft een ironisch randje. Canadese politici onderstreepten eerder het belang van de stem van demonstranten tijdens acties tegen de Wereldbank en de WTO op andere plaatsen.

Half februari, twee weken na de demonstraties bij de World Economic Forum in het Zwitserse Davos, zei de Canadese Minister van Financiën Martin dat demonstranten een goede kijk op de zaken hebben: ‘Ze zijn er niet op uit om globaliseringsinstellingen om zeep te helpen, maar om ze te veranderen. En ik denk dat we daar naar zouden moeten luisteren.’

Hemispheric Social Alliance:
Wereldhandelsorganisatie:
Wereldhandelsorganisatie:

Reacties