‘Pronk kansloos voor Unhcr’

23-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld/ANP

Het Duitse tijdschrift baseert zich op inschattingen van VN-diplomaten. Het zou voor Pronk en de Nederlandse regering een tegenvaller zijn omdat Pronk al vaker misgreep naar een leidinggevende functie bij een VN-instelling. De Nederlandse regering heeft Pronk’s kandidatuur actief ondersteund.

De meeste kans op de topfunctie heeft de Braziliaan Sergio Vieira de Mello, die momenteel het VN-overgangsbestuur (Untaet) in Oost-Timor leidt. Vieira de Mello heeft grote ervaring als crisismanager in Kosovo en Oost-Timor.

Zijn grootste concurrent is de Fransman Bernard Kouchner, een van de oprichters van Artsen zonder Grenzen en de huidige voorzitter van het VN-bestuur in Kosovo. Volgens ingewijden is Rusland falikant tegen de kandidatuur van de Fransman is. Kouchner zou te weinig hebben gedaan voor het beschermen van de Servische minderheid in Kosovo.

De andere grote kandidaten, behalve Pronk ook de Noor Vollebaek en de Italiaanse Emma Bonino, maken geen grote kans, aldus Der Spiegel. Naar verwachting maakt VN-secretaris-generaal Kofi Annan deze week bekend wie de opvolger wordt van de Japanse Sadako Ogata, die per 1 januari vertrekt.

Website van VN-Vluchtelingenorganisatie

Reacties