Pronk kandidaat voor Hoge Commissaris voor Vluchtelingen

15-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Pronk zei vrijdag in een reactie beschikbaar te zijn. Premier Kok en minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen steunen zijn kandidatuur. Voor de hoge VN-post zijn meer kandidaten.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan beslist over de opvolging van Ogata. Hij doet dat waarschijnlijk begin oktober.

In een toelichting zei Pronk dat hij na overleg met premier Kok en Van Aartsen had besloten zich beschikbaar te stellen.

Tussentijds opstappen als minister is ‘moeilijk’, zei Pronk. Maar hij acht de positie belangrijk. ‘Er zijn weinig vergelijkbare posities in de VN’

In december 1993 gaf Pronk onder druk van Kok geen gehoor aan de oproep van toenmalig VN-secretaris-generaal Boutros Ghali leiding te geven aan het noodhulpprogramma van de VN.

‘Zou vreemd zijn als hij niet zou zijn genoemd'
Premier Kok is niet verbaasd over de kandidatuur van Pronk gezien diens kwaliteiten en internationale ervaring. Het viel hem vorige week tijdens de Millenniumtop van de VN op dat Pronk ‘ontzettend vaak werd genoemd’ als kandidaat.


Minister Van Aartsen vond het vanuit New York, waar hij deze week de VN toesprak, ‘eervol voor Jan Pronk en voor Nederland’. ‘Maar het zou vreemd zijn geweest als Pronk niet zou zijn genoemd. Hij is geknipt voor de functie.’

Andere kandidaten zouden de plaatsvervanger van Ogata, Jessen-Petersen, zijn en de Fransman Kouchner, nu speciale VN-gezant voor Kosovo. Ook zou de voorzitter van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE), de Noor Vollebaek, kandidaat zijn.

In 1998, vlak voor zijn benoeming op het ministerie van Vrom, was sprake van Pronks belangstelling voor een topfunctie binnen de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. De oud-minister voor Ontwikkelingsamenwerking (1973-1977 en 1989-1998) koos toen evenwel voor de Haagse politiek.

Van 1980 tot 1985 was Pronk adjunct-secretaris-generaal van de Unctad (VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling).

Wat doet de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen?

Reacties