Pronk als speciaal gezant VN naar Sudan

21-06-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Veiligheidsraad moet nog instemmen met de voordracht van Pronk, maar dit wordt gezien als formaliteit. Eerder was Pronk al speciaal gezant voor de VN bij de top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg in 2002. Van 1980 tot 1985 was hij adjunct-secretaris-generaal van de Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling.

‘Schot in de roos’

Volgens minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking is de benoeming van Pronk ‘een schot in de roos’ omdat hij de regio goed kent. ‘Hij is de juiste man op de juiste plaats. Al in de jaren zeventig bezocht hij Sudan. Hij kan de problemen goed inschatten. Bovendien kent hij de spelers in het conflict persoonlijk. Ik heb er alle vertrouwen in.’

In Sudan woedt al 20 jaar een burgeroorlog tussen de Arabische, islamitische regering in het noorden en de zwarte christelijke en animistische bevolkingsgroepen in het zuiden. Sinds 2003 wordt er gevochten in de westelijke provincie Darfur waar Arabische milities de zwarte bevolking terroriseren. De milities worden gesteund door de regering. Zij vechten tegen lokale rebellen die begin dit jaar de wapens opnamen tegen de regering in Khartoem.

Sinds februari vorig jaar zijn in Darfur minstens tienduizend doden gevallen. Een miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Een groot deel van de vluchtelingen zit in vluchtelingenkampen over de grens met Tsjaad. Er bestaat de angst dat het conflict zich uitbreidt naar Tsjaad. Kofi Annan luidde afgelopen week de noodklok over de humanitaire situatie in de regio.

Geweld in kampen

Artsen zonder Grenzen meldt dat dezelfde milities die dorpen aan hebben gevallen, ook de omgeving van het vluchtelingenkamp bij Mornay terroriseren. De 80.000 vluchtelingen kunnen het kamp niet verlaten en zijn zo volledig afhankelijk van hulp van buitenaf. Overleg in Parijs

Dinsdag zullen afvaardigingen van de Sudanese regering en rebellen uit de westelijke regio Darfur in Parijs overleggen over het beëindigen van het conflict, melden verschillende persbureaus. De partijen zullen vijf dagen praten over een mogelijke oplossing. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zal bij de besprekingen bemiddelen.

Zondag kondigde Sudanese president Omar Hassan al-Bashir de totale mobilisatie af om een eind te maken aan het geweld in Darfur. Veiligheidstroepen kregen de opdracht om alle illegale bewegingen te ontwapenen. Hieronder vallen ook de pro-regeringsmilities die de niet-Arabische bevolking van Darfur terroriseren.

color=red>

Reacties