Prominent Mozambikaans journalist vermoord

23-11-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Volgens ooggetuigen werd Cardoso onder vuur genomen in zijn auto nadat hij zijn kantoor had verlaten. Hij werd in zijn hoofd getroffen en was op slag dood. Zijn chauffeur ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Hilario Matusse, secretaris-generaal van de Mozambikaanse Journalisten Bond, beschreef de moord als ‘een poging om ons allemaal het zwijgen op te leggen’. ‘Carlos Cardoso was iemand die altijd zei wat hij dacht,’ zei Matusse. ‘Maar als er een persoon was die het niet met hem eens was, was hij altijd bereid met hem in discussie te gaan.’

Zijn eigen krant schreef: ‘De moordenaars hebben een eerlijke en moedige man het zwijgen opgelegd, maar ze zullen Metalic niet stil krijgen.’ Zowel de regering als de oppositiewoordvoerder van Renamo meenden dat Mozambique een van de moedigste en meest kritische stemmen was kwijtgeraakt.

Volgens Cardoso’s collega bij Metical zou de moord verband kunnen houden met zijn onderzoek naar de verdwenen 8,7 miljoen dollar bij de Mozambikaanse Commerciële Bank.

De autoriteiten hebben beloofd de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Politieke spanningen nemen toe
Cardoso werkte 25 jaar als journalist en nam nooit een blad voor zijn mond. Hij volgde de overheid altijd zeer kritisch. Ook hekelde hij de operatie van de Verenigde Naties en westerse hulp aan zijn land voor de verkiezingen in 1994.

In het tijdschrift onzeWereld in 1994 zei hij daarover: ‘Als het Westen een werkelijke democratische geest heeft dan behandelt het de lange traditie van de Mozambikaanse democratie voorzichtig. Dan stop je niet zoveel geld in de vorm van hulp in het land, maar koop je diensten in Mozambique en versterk je de economie.’ Van 1980 tot 1989 was Cardoso directeur van het Mozambikaanse Nieuwsagentschap (AIM). In die hoedanigheid schreef hij veel over de pogingen van de Zuid-Afrikaanse apartheidsregering om zijn land te destabiliseren.

Later richtte hij Mediafax op, de eerste onafhankelijke krant van zijn land die werd verspreid via de fax. Aan het einde van de jaren negentig begon hij Metical, dat vooral bekend was om zijn goede economische berichtgeving.

Cardoso was ook lid van de Maputo Gemeenteraad namens een kleine onafhankelijke partij.

De moord komt op een moment dat de politieke spanningen in Mozambique weer oplopen en Renamo dreigt de burgeroorlog te hervatten. Mozambique werd onafhankelijk van Portugal in 1975 en is nog altijd niet geheel hersteld van de 17-jarige burgeroorlog die in 1992 eindigde.

Juist deze week vierde Mozambique de 25e verjaardag van het Mozambikaanse Nieuwsagentschap en de 4e verjaardag van de Journalisten Bond.

Reacties