Proefdorpen voor armoedebestrijding

09-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Samen met het Earth Institute van de universiteit van Columbia in de Verenigde Staten zijn de Verenigde Naties (VN) vorig jaar begonnen met het project Millenniumdorpen. In een aantal aangewezen arme plattelandsdorpen wordt bekeken wat er nodig is om het dorp erbovenop te krijgen; om te zorgen dat de mensen er te eten hebben, de kinderen naar school gaan en aids en malaria het dorp niet meer in hun greep hebben.

Als de aanpak succesvol is, kan hij worden toegepast in heel Afrika. De VN hopen op deze manier snel resultaat te boeken bij het behalen van de millenniumdoelen, een reeks doelen die de wereldgemeenschap zichzelf in 2000 heeft gesteld: de extreme armoede moet in 2015 zijn gehalveerd, alle kinderen moeten basisonderwijs krijgen, iedereen moet toegang hebben tot schoon drinkwater en ziekten als aids en malaria moet een halt worden toegeroepen.

Proefproject

Sauri, een gemeenschap van acht dorpen in het westen van Kenia, is vorig jaar door de VN uitgekozen om als een van de testgebieden te fungeren in het Millenniumdorpen-project. Directeur van het Earth Institute en bekend econoom Jeffrey Sachs werkte in juli en augustus in Sauri. Samen met een team van onderzoekers bekeek Sachs wat de problemen precies waren en hoe deze het beste konden worden aangepakt.

In een open brief beschrijft hij de vele problemen waarmee de dorpelingen worstelen. De grond in het dorp is uitgeput, maar kunstmest kunnen de boeren niet meer betalen. Aids en malaria grijpen om zich heen; medicijnen gebruikt niemand. Ze weten wel dat ze muskietennetten moeten gebruiken, maar ook daarvoor hebben ze geen geld. De dokter heeft het dorp verlaten omdat niemand geld had om hem te bezoeken.

'Het opmerkelijke is dat dit dorp gered kan worden, en zelfs de millenniumdoelen kan halen, maar niet alleen. Overleven kan het alleen als een reeks problemen wordt aangepakt', aldus Sachs. ' De dorpen van Sauri, en andere verarmde dorpen in de hele wereld kunnen worden gered en op het pad van ontwikkeling worden gebracht tegen een prijs die miniem is voor de wereld maar te hoog voor de dorpen zelf of voor de Keniaanse regering alleen.'

De komende vijf jaar ontvangen de inwoners van Sauri jaarlijks 250 duizend dollar waarmee ze landbouw-, onderwijs- en gezondheidsprojecten kunnen financieren. Een groot deel van het geld is bestemd voor de boeren die er hun grond mee kunnen verbeteren. Experts op allerlei gebied zullen de dorpsgemeenschap bijstaan met adviezen.

Het project in Sauri wordt gecoördineerd door Patrick Mutuo. Deze Keniaanse bodemexpert geeft de boeren van het dorp vier dagen in de week les. In deze lessen leren de boeren hoe ze beter met hun land om kunnen gaan en op welke manier ze de schrale grond vruchtbaarder maken.

Groene revolutie

VN secretaris-generaal Kofi Annan zei eerder dat Afrika een Groene revolutie nodig heeft om honger en ondervoeding te kunnen bestrijden. Het Millenniumdorpen-project past goed in het idee van de groene revolutie van Annan.

In de New York Times van vrijdag staat het verhaal van Monica Okech. Okech bezit een boerderijtje in Sauri. Met behulp van Mutuo heeft zij peuldragende planten en bomen neergezet die op natuurlijke wijze de grond bemesten.

De oogst is zo goed dat Okech tien dorpelingen kan voeden met de opbrengsten van haar stukje grond. Haar volgende stap is het bouwen van een kippenren.

Het project wil graag uitbreiden en het hele district waarin Sauri ligt erbij betrekken. Maar dat kan alleen gebeuren als de rijke landen hun beloften nakomen en hun financiële hulp uitbreiden.


Millenniumproject
Earth Institute over project
Brief van Jeffrey Sachs (pdf)

Reacties