Proefdiervrij voert actie tegen zeepproducenten

17-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Proefdiervrij stelt dat de wasmiddelenindustrie nauwelijks moeite doet om het aantal proefdieren te beperken. Volgens Marja Zuidgeest, directrice van de vereniging, zoekt de industrie zelfs niet naar alternatieven. 'Als je er niet naar zoekt, vind je ook geen alternatieven', aldus Zuidgeest.

Nog steeds worden ratten en konijnen gebruikt bij huid- en oogirritatietesten. En met vissen wordt gekeken of een middel gevaar oplevert voor het milieu. Vooral regenboogforellen, die bekend staan als erg gevoelig en dus goede meters, worden hiervoor veel gebruikt.

De overheid is er volgens Proefdiervrij mede schuldig aan dat de zeepindustrie nog te weinig naar alternatieven zoekt. Het is namelijk wettelijk voorgeschreven dat zeepproducten, voordat ze op de markt komen, eerst uitvoerig op dieren moeten worden getest. Proefdiervrij dringt er bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op aan om de wet aan te passen.

De protestactie die Proefdiervrij onder het motto ‘Vissen om zeep voor mijn was? Geen schone zaak!’ in het Amsterdamse Vondelpark hield trok enkele tientallen mensen. Een aantal demonstranten met roze schorten en felgekleurde hoofddoeken deed bij de vijver de was. In hun witte plastic teilen dreven dode (plastic) vissen.

Zuidgeest is redelijk tevreden met de opkomst. 'Er zijn aardig wat mensen gekomen, als je bedenkt dat het slecht weer is en dat het een werkdag is. Ook zijn er al vijfhonderd e-mails gestuurd door mensen die onze actie steunen.’ Samen met de verzamelde handtekeningen worden de e-mails doorgestuurd naar de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten en het ministerie van VWS.

Volgens Proefdiervrij zijn er al wasmiddelen die niet op dieren worden getest, maar heeft de Vereniging van Zeepfabrikanten zijn leden opgeroepen om dit stil te houden. De zeepfabrikanten zouden bang zijn dat de proefdiervrije wasmiddelen andere wasmiddelen uit de markt concurreren, aldus Proefdiervrij. In de consumentengids met proefdiervrije producten die Proefdiervrij uitbrengt staan geen wasmiddelen.

De actie van Proefdiervrij

Reacties