Prijzen voor ‘goede’ kapitalistische bedrijven

08-01-2004
Door: OneWorld Redactie

De twintig Amerikaanse uitverkoren bedrijven blonken uit in ondernemerschap, innovatie, sociale impact, aspiratie en duurzaamheid.

Het zijn alle succesvolle en vitale bedrijven die financieel goed in elkaar zitten. In 2003 hadden ze een gemiddelde omzetstijging van 30 procent en een personeelsgroei van 172 procent. Opvallend is dat alle ondernemingen na 1980 opgericht zijn.

Volgens de prijsuitreikers is er een verschil met de gangbare beursgenoteerde ondernemingen. ‘Ze werken niet om geld te verdienen voor de aandeelhouders of om er zelf rijk van te worden. Ze werken om de wereld leefbaarder te maken,’ aldus eindredacteur John Byrne van het tijdschrift.

Een van de opvallende bedrijfsmodellen is Accion, een bank die microkredieten verstrekt aan arme mensen. Door een parnership aan te gaan met gewone banken heeft het bedrijf miljoenen arme mensen in Latijns Amerika en Afrika kunnen helpen aan kleine leningen en bankrekeningen.

‘Door het geven van geld aan de armen kunnen ze zelf aan hun welvaart werken en investeren in hun kinderen,’ aldus Maria Otero, directeur van de bank.

Bij de winnaars waren veel ondernemingen die zich inzetten voor onderwijs. Room to read is een onderneming die 700 bibliotheken, 63 scholen en 20 computerlokalen in Nepal, India, Cambodja en Vietnam uit de klei trok. De organisatie leert kinderen, die niet naar school kunnen omdat hun ouders er geen geld voor hebben, lezen en schrijven.

Path, een organisatie die medische hulpmiddelen verspreidt in onder meer Kenia, Cambodja, India en de Oekraïne, was een van de weinige winnende bedrijven die in de medische sector actief zijn. Dit bedrijf ontwikkelde het opvallende product ‘Soloshot’, een injectienaald die na één keer gebruiken onbruikbaar wordt. Hierdoor wordt hergebruik voorkomen en daarmee de verspreiding van aids.

Ook Witness, een organisatie die video’s verzamelt over mensenrechtenschendingen, viel in de prijzen. Met de beelden wordt - waar mogelijk - aanklachten ingediend. ‘De camera wordt gebruikt als hulpmiddel en wapen tegen onrecht,’ aldus Gillian Caldwell, directeur van Witness.

Bedrijven konden vorig jaar meedingen naar de prijs. Elk bedrijf werd grondig gescreend op cijfers en bedrijfsplannen. Verder werden referenten nagetrokken en moesten enquêtes worden ingevuld.

Reacties