Prijs voor meest stuitende lobbypraktijk

24-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat stelt het Corporate Europe Observatory. Deze organisatie heeft samen met Friends of the Earth Europe, Lobbycontrol en Spinwatch de 'Worst Lobby Award' in het leven geroepen. Via de website kan iedereen stemmen op de meest stuitende lobbypraktijk.

 

Tien bedrijven of organisaties zijn genomineerd. ExxonMobil bijvoorbeeld, omdat het denktanks betaalt om studies te publiceren waaruit blijkt dat het niet nodig is iets aan het klimaatprobleem te doen. Of het European Patients Forum, dat gesponsord wordt door grote farmaceuten.

 

De winnaar wordt 14 december bekend gemaakt. Of er een echte prijsuitreiking komt, dat weet initiatiefnemer Owen Espley nog niet. De kans is niet groot dat de winnaar zal komen opdagen.

 

Espley en zijn collega's publiceren regelmatig over de nauwe banden tussen bedrijfsleven en politiek in Brussel en hebben zich daarmee niet erg geliefd gemaakt in het lobbycircuit. 'Soms reageren organisaties constructief op onze kritiek, en publiceren ze bijvoorbeeld meer informatie op hun website, maar vaak ook vallen ze ons onderzoek aan met ongefundeerde kritiek.'

 

'De bedoeling van de prijs is om meer mensen te bereiken, op een leuke manier', lichtte Espley woensdag toe. De onderzoeken die we publiceren zijn serieus en niet zo toegankelijk. We hopen met deze website te bereiken dat meer mensen zich bewustworden van het probleem.'

Worst Lobby Award

Reacties