President Malawi doorbreekt aids-taboe

12-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Hoewel aids een enorm probleem is voor het Afrikaanse land, wordt het onderwerp doorgaans onder tafel weggemoffeld. Muluzi zegt nu dat het tijd is om de stilte rond het thema te verbreken. 'Waarom zouden we ons verstoppen,’ stelt hij. 'Het gevecht tegen deze dodelijke ziekte kan alleen maar lukken als we de barrières van stilte, stigmatisering en discriminatie slechten.’

Muluzi maakte eveneens bekend dat hij zelf een aidstest heeft laten doen en dat de uitslag goed was. Hij spoorde zijn landgenoten aan om hetzelfde te doen. Van de 12 miljoen koppige bevolking van het Afrikaanse land is naar schatting 15 procent met het gevreesde aidsvirus besmet. Hierdoor is de gemiddelde levensverwachting gedaald naar 36 jaar.

In het overheidsplan dat is opgesteld ter bestrijding van de ziekte, is onder andere drie miljoen dollar uitgetrokken voor de verspreiding van aidsremmers. Ook worden politiemannen, legerrecruten en ambtenaren voortaan verplicht om een aidstest te doen.

Dit laatste besluit is niet goed gevallen bij mensenrechtenorganisaties. Hoewel zij blij zijn dat er eindelijk een plan van aanpak voor de ziekte is, vrezen zij dat positief geteste mensen gediscrimineerd zullen worden en misschien zelfs hun baan kunnen verliezen.

Reacties