Prepaid watersysteem ontlokt felle protesten

06-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De oproep voor de protesten is afkomstig van honderden organisaties, waaronder de Amerikaanse groep Public Citizen. Water is een mensenrecht is het motto. Vooral de manier waarop de maatschappijen de levering van water regelen stuit op grote bezwaren.

Water wordt in steeds meer ontwikkelingslanden verstrekt via een prepaid watersysteem. Klanten moeten vooraf een bedrag betalen voor een bepaald aantal liters water. Op het moment dat het geld op is, gaat de kraan dicht en stopt de toevoer van water.

Kredietmeter

In Zuid-Afrika hebben honderdduizenden arme gezinnen in de townships van Johannesburg en Durban een meter en zitten regelmatig zonder water. Mensen komen voor de keuze te staan of ze van hun resterende geld hun watermeter opladen of voedsel zullen kopen

Afsluiting van water heeft al geleid tot hevige protesten en gevechten met de oproerpolitie.

Uit onderzoek is gebleken dat de uitbraak van cholera in de provincie KwaZulu Natal is te herleiden tot de verhoogde watertarieven en de kredietmeters. Het was de druppel die de emmer deed overlopen in een gebied waar de bevolking al sterk te kampen heeft met aids.

In een petitie aan de Zuid-Afrikaanse watermaatschappij Conlog en twee andere grote watermaatschappijen roepen de ondertekenaars de bedrijven op hun ?maatschappelijke verantwoordelijkheid? te nemen.

Wereldbank-aanbeveling

Zij stellen dat ?de toegang tot water mensen niet kan worden ontzegd?.

De voorstanders van het kredietmeter wijzen echter op het feit dat mensen precies kunnen bijhouden hoeveel water ze gebruiken en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Voor de maatschappijen is er de zekerheid dat de kosten van het geleverde water worden gedekt, conform de aanbeveling van de Wereldbank om kosten en baten in evenwicht te brengen.

Volgens Trevor Ngwane van het Zuid-Afrikaanse Anti-privatiseringsforum ?zal het geld dat wordt uitgespaard door de overheid moeten worden bijgepast wanneer mensen ziek worden en in het ziekenhuis belanden?.

De watermeter is in opmars. De apparaten zijn onlangs verkocht aan onder andere Namibië, Tanzania, Brazilië en Curaçao.

Hier kunt u reageren

website van Sweet Water Alliance, ondertekenaar van de petitie met links naar protestbrieven en artikelen
verhaal over het succes van de watermeters door Conlog

Reacties