Premier Kok doet aan spullenhulp voor derde wereld

07-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Dat is een landelijke actie, van eind september tot half december, waarbij Nederlandse kinderen een versierde schoenendoos vullen met onder meer pennen, potloden, knuffels, jojo's, zeep en tandpasta. De dozen gaan dit keer naar kinderen in India, Roemenië en Tanzania.

Vorig jaar deden 138.000 kinderen van 1660 scholen en kerken aan de actie mee. De organisatie rekent dit jaar op een record van 160.000 dozen. Operatie Schoenendoos is een initiatief van de stichting De Barmhartige Samaritaan en de Unie voor Christelijk Onderwijs.

De leerlingen zullen Kok in het kader van het thema 'samen delen' ondervragen over het verschil tussen arm en rijk en over armoede in Nederland, zo maakte de organisatie vrijdag bekend. Ook laat de premier zien welke spullen hij in de schoenendoos heeft gedaan en vertelt hij waarom juist die artikelen belangrijk zijn voor een arm kind.

Operatie Schoenendoos is bedoeld om kinderen in nood een persoonlijke verrassing van een leeftijdsgenoot te geven als teken van hoop en meeleven. Ook willen de initiatiefnemers Nederlandse kinderen bewust bezig laten zijn met het leren geven en delen van spullen.

Ook elders in het land zullen leerlingen van twee basisscholen een voor hen bekende Nederlander ondervragen over hun schoenendoos. De kinderboekenschrijfster Carry Slee staat dinsdag in Alkmaar op het programma van het Grote Operatie Schoenendoos-interview. Het zangersduo Elly en Rikkert Zuiderveld is donderdag in Steenwijk aan de beurt.

Reacties