Strip

Yes! De aarde warmt op

‘Mag het alsjeblieft ook een beetje leuk zijn om te strijden tegen klimaatverandering?’ Vanuit die gedachte werkt Anabella Meijer aan haar stripboek Eerste Hulp bij Klimaatverandering. PowerSwitch publiceert alvast enkele strips.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De opwarming van de planeet is niet bepaald een gespreksonderwerp in de categorie ‘gezellig’. Cartoonist en comedian in spe Anabella Meijer weet het als geen ander. “Vroeger ging ik continu met iedereen in discussie over de toestand van de wereld. Dat vonden mensen niet zo tof. Dus op een gegeven moment hield ik mijn mening maar voor me.”

“Tijdens een weekend over duurzaamheid kwam ik uit de kast”

Maar vanbinnen borrelde het. Ze wilde ‘iets’ doen met duurzaamheid. Maar wat? “Ik voelde me als de vrouw op de kaft van het boek, die wordt geplet door een wereldbol: wat kan ík nou doen?” Tot ze in 2015 een weekend over duurzaamheid bijwoonde, waar ze gelijkgestemden vond. “Daar kwam ik uit de kast, als het ware. Ik ben me toen gaan verdiepen in klimaatverandering. Aan het eind van het jaar was ik best wel een beetje geradicaliseerd. Ik ging ook mee naar de klimaattop in Parijs. Iemand bracht me op het idee om daar een strip over te maken.” Ook volgde ze colleges bij de Impact Academy over de psychologische aspecten van duurzaamheid. Waarom veranderen mensen hun gedrag zo moeilijk? Hoe krijg je ze in beweging?
Beeld: Anabella Meijer

“Als je niet vanuit lol maar vanuit plichtsgevoel bezig bent met duurzaamheid, hou je het niet vol”

De paradox van duurzaam geluk

Langzaam maar zeker groeide het idee om een stripboek over klimaatverandering te maken – een boek waar je blij van wordt. “Er komen soms mensen naar me toe die zeggen: ‘Ik ben al mijn hele leven superduurzaam en ik ben het zo zat! Niemand doet wat in mijn omgeving, en ik zit mezelf van alles te ontzeggen.’ Dan denk ik: shit, die mensen moeten we niet kwijtraken. Zij doen het vanuit discipline of plichtsgevoel, maar niet vanuit lol. Zo houd je het niet vol. Wat ik met het boek wil zeggen: het moet je nu iets opleveren om met klimaatverandering bezig te zijn: vrienden bijvoorbeeld, of ontwikkeling. Denken aan toekomstige generaties is niet genoeg om het vol te houden. Zeker als je het nieuws ziet, zoals laatst, dat de zeespiegel sneller stijgt dan gedacht.”

https://youtu.be/b-Fk-mQD6oU

Bron: youtu.be

"Waar Al Gore ophield en je depressief achterliet, gaan wij door"

Een vrolijk boek dus. Niet dat de feiten worden gemeden: het begint met een stukje klimaatwetenschap. “Ik vind wel dat je dat moet weten. Maar waar Al Gore ophield en je depressief achterliet, gaan wij door. Via een hoofdstuk over klimaatpsychologie kom je uit bij een stuk waarbij je het qua gevoel allemaal even laat binnenkomen.” Ook het verhaal Vluchtgedrag (zie hieronder) hoort daarbij, waarin iemand worstelt met vliegen. “We stappen heel vaak over het gevoel van verlies of twijfel heen. Meestal gaan we direct door naar boosheid of ontwijking. We hebben het nooit over het verhaal dat daaronder ligt. Ik wil zo’n verhaal een podium geven. Het maakt het niet goed, maar het geeft context. Dat je iemand ziet twijfelen.”
Beeld: Anabella Meijer

“Het is heel makkelijk om Shell te bashen – en dat doe ik ook – maar ik zet het neer als een driehoeksverhouding"

Het boek is zeker niet topzwaar, benadrukt Meijer. “Er zijn ook flauwe grappen over seks en glijmiddel. Eigenlijk zit alles erin: angst, verdriet, lachen. En: anders naar de dingen kijken.” Zoals bij Fossiel: een tragische liefde (zie hieronder). Het verhaal is gebaseerd op het boek Fossil Capital. Dat gaat in op de rol van macht en fossiele bedrijven in hoe de industriële revolutie tot stand is gekomen, en dat het ook heel anders had kunnen lopen. “Het is heel makkelijk om Shell te bashen – en dat doe ik ook in grappen verderop in het boek. Maar in deze strip zet ik het ook neer als een driehoeksverhouding tussen ons, fossiele bedrijven en de aarde. Dat je een partner hebt die je heel veel geeft, maar ook een donkere kant heeft. Je wilt het uitmaken, maar dat is ook moeilijk. Zo probeer ik het dichtbij te brengen.”
Beeld: Anabella Meijer
Na de wetenschap en het voelen hebben we het dieptepunt bereikt en gaan we “alleen nog maar omhoog”. Er komen portretten voorbij van alledaagse mensen die hun leven een bijzondere wending hebben gegeven. En de laatste stap is een werkboek met “handreikingen om je superpowers te vinden en de superhero-mindset te kweken.” Het is een beginnetje, zegt Meijer. “Je bent nog niet klaar als je het boek hebt gelezen. Het is een uitnodiging om je met anderen te verbinden en in actie te komen.”

Op Voordekunst.nl loopt momenteel een crowdfundingsactie om Eerste Hulp bij Klimaatverandering mogelijk te maken.

Anabella Meijer is woensdag 27 juni in Pakhuis de Zwijger voor een avond met comedy, klimaat en karaoke.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons