Bos en CO2

Internationale wetenschappers: bos is beste techniek om klimaat te beheersen

Niet alleen nieuwe windmolens en zonnepanelen helpen ons in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ook bomen dragen bij om de CO2 in de atmosfeer drastisch te beperken. “Bossen zijn echt de onbezongen helden in onze strijd tegen klimaatverandering”, aldus hoogleraar Milieuwetenschappen Deborah Lawrence van de University of Virginia.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het beschermen van bossen wereldwijd is minstens zo belangrijk als bestaande inspanningen om de uitstoot van CO2 aan banden te leggen. Om de aarde niet meer dan 1,5 graden (in plaats van 2 graden) Celsius op te laten warmen, moet de wereld de uitstoot van CO2 drastisch inperken, zo maakte de VN-organisatie IPCC, die de klimaatrisico’s in kaart brengt, duidelijk in een rapport dat begin deze week verscheen. Maar we moeten daarnáást op zoek gaan naar manieren om reeds bestaande CO2 uit de lucht te halen, vinden veertig wetenschappers uit diverse landen. En dat kunnen bomen als de beste.

Natuurlijke technologie

Beeld: World Resource Institute
Recent in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd onderzoek, laat zien dat om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad Celsius te houden, we deze eeuw niet meer dan 750 miljard ton CO2 mogen uitstoten.

Hoewel er hard wordt gezocht naar hoogtechnologische manieren om CO2-emissies aan banden te leggen, vormt de ‘natuurlijke technologie’ van bossen – van het Duitse Schwarzwald tot aan de Latijns-Amerikaanse Amazone – momenteel de enige bewezen manier om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan op een schaal die betekenisvol kan bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering, stelt de groep wetenschappers uit onder meer de Verenigde Staten, Brazilië en Frankrijk. Via de Climate and Landuse Alliance, een internationale alliantie die zich inzet voor bosbehoud in de strijd tegen klimaatverandering en natuur, publiceerden de bos- en milieuonderzoekers en klimaatexperts een gezamenlijk statement, waarin ze onder meer het volgende betogen.

  • Bosgebieden bevatten meer CO2 dan er in de beschikbare olie-, gas- en steenkoolvelden tezamen zit. Vanuit het idee dat er niet meer dan 750 miljard ton CO2 mag worden uitgestoten om onder de 1,5 graad opwarming te blijven, is het niet alleen van belang om de uitstoot van fossiele brandstoffen aan banden te leggen, maar ook om bossen in tact te houden.
  • Bossen halen meer dan een kwart van alle CO2 uit de lucht die door de mens wordt uitgestoten. Van de ongeveer 39 miljard ton die we jaarlijks uitstoten, wordt 28 procent opgeslagen door ecosystemen op land. Door bossen te vernietigen, stoten we niet alleen koolstofdioxide uit maar verliezen we ook de cruciale rol die de bomen spelen door via fotosynthese koolstofdioxide uit de atmosfeer te halen. Van alle CO2 die we jaarlijks uitstoten, wordt 28 procent verwijderd op het land (meestal door bossen) en ongeveer een kwart in de oceanen. De rest blijft in de atmosfeer.
  • Bossen regelen het plaatselijke klimaat rechtstreeks.
    Tropische wouden koelen de lucht ter plekke af en creëren neerslag. Dat water is essentieel voor de voedselproductie in de eigen regio en elders. Bossen halen vocht uit de grond en geven dat als waterdamp af in de atmosfeer. Zo regelen ze regionale en wereldwijde neerslagpatronen en functioneren ze als natuurlijke airconditioner. Op plekken waar bossen worden vernietigd, kan de temperatuur stijgen tot wel 3 graden Celsius.

Naast het beheersen van het klimaat dragen bomen eveneens bij aan het verminderen van luchtvervuiling, het behoud van biodiversiteit en kunnen ze als buffer dienen tegen overstromingen en aardverschuivingen, omdat ze met hun wortels de ondergrond goed vasthouden.

Forest and CO2
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

‘Onbezongen helden’

“Bossen zijn echt de onbezongen helden in onze strijd tegen klimaatverandering”, zegt Deborah Lawrence, hoogleraar Milieuwetenschappen aan de University of Virginia tijdens een telefonische persconferentie. Lawrence heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen tropische ontbossing en klimaatverandering. “Zonder bossen waren we al voorbij de opwarming van 1,5 graden en onderweg naar 2 graden. Waarom? Omdat bossen een kwart van de CO2 opnemen die we elk jaar in de atmosfeer pompen.”

“Als we bomen omkappen, dan verliezen we de mogelijkheid om CO2 op te nemen uit de lucht. En we verliezen alle CO2 die is verzameld in de afgelopen jaren, eeuwen en millennia.” Ze vervolgt: “Bossen houden ons klimaat stabiel. En ze behouden is cruciaal om klimaatproblemen op te lossen. We moeten méér doen dan bossen behouden, we moeten ze uitbreiden.”

Kun je de CO2-uitstoot van je vliegreis met je gedrag compenseren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons