Populaire Argentijnse Ruilclub gaat deelnemen aan verkiezingen

10-09-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Carlos Desanzo, een van de stichters van de Ruilclub, is erg optimistisch over de politieke kansen van zijn organisatie. ‘Zelfs zonder campagne of kandidaten bezetten we al de tweede plaats in sommige opiniepeilingen’. Met een goede campagne is ‘6 à 10 procent van de stemmen zeker haalbaar’, wat de Ruilclub alvast enkele parlementsleden zou opleveren.

Om dit te realiseren moet een politieke beweging worden opgericht en kandidaten geselecteerd. De presidentsverkiezingen zijn gepland op 30 maart 2003.

Hét plan waarmee de Ruilclub de Argentijnse crisis denkt op te lossen en zich dus populair hoopt te maken, is de zogeheten 'roesttax’, een belasting op spaarcenten. Het doel van deze roest-belasting is de verhoging van de geldcirculatie. Argentijnen worden immers ontmoedigd hun geld op te potten.

Prosumenten

Het voorstel gaat in tegen het principe van de traditionele economie, dat juist mensen aanmoedigt te sparen en te belonen met rente. De Ruilclub zal de 'roesttax' eerst uittesten in het eigen netwerk, maar beschouwt het als een electoraal aantrekkelijk alternatief dat het land uit de recessie kan halen.

De Argentijnse Club del Treque (Ruilclub) werd in 1995 door een dertigtal ‘prosumenten’ (producenten-consumenten) opgericht. Zij ruilden hun producten op een straatmarkt in Quilmes, een voorstad van de lagere middenklasse bij Buenos Aires. Geld kwam er niet aan te pas.

Door de scherpe economische recessie vanaf 1998 werd de ruilhandel steeds populairder en gevarieerder. Er kwam zelfs een papieren ruileenheid, de ‘credito’. Armoede en werkloosheid leidden tot een ongekende groei van het aantal ruilcentra, de nodos. Momenteel telt het netwerk minstens achtduizend nodos met twee en een half miljoen leden en zowat tien miljoen prosumenten.

Belasting betalen in credito’s

Nergens ter wereld is de ruilhandel - het oudste menselijke systeem van handel –zo groot als in Argentinië: leden kunnen met credito's land, huizen, auto's of vakanties bekostigen. In elke provincie, stad of gemeente ruilen werklozen, gepensioneerden, beroepslui, mensen met totaal verschillende achtergrond, hun breed gamma aan producten en diensten. Ze passen bij met credito's.

Er kan ook steeds meer met het alternatief voor de Argentijnse peso. Leden kunnen treinkaartjes kopen, toeristische diensten of taxi's huren, en hun plaatselijke belastingen betalen. Sommige behoevende consumenten krijgen zelfs een maandelijks uitkering in credito’s.

Reacties