Politieke spanning in Indonesië loopt op

12-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

Tommy is al weken spoorloos. Maar de Indonesische politie heeft een bunker ontdekt onder de luxe villa van ex-president Soeharto waar diens zoon Tommy zich in zou hebben verschanst.

Het bestaan van de ondergrondse bunker werd altijd vermoed, maar is nu pas aangetoond met moderne apparatuur. De politie wil vrijdag proberen de bunker te betreden. Gaat dat niet goedschiks dan maar kwaadschiks, aldus een woordvoerder.

De 38-jarige Tommy Soeharto is veroordeeld tot 18 maanden cel wegens corruptie, maar is de politie steeds te slim af. Eerder deze week heeft de politie in haar speurtocht 58 locaties in de hoofdstad Jakarta doorzocht, ook de huizen van vrienden van de familie Soeharto.

De Indonesische president Wahid kondigde aan dat volgende week extra militairen in Jakarta worden ingezet om protesten in toom te houden. Er gaan sterke geruchten dat er massademonstraties van voor- en tegenstanders van de president op til zijn.

De politie verwacht dat er zeker 40.000 mensen op straat komen om voor of tegen Wahid te demonstreren. Waarnemers zien in de sociale onrust de hand van de nog steeds machtige kliek rond Soeharto. Het probleem van Wahid is dat hij zelf politiek zwak staat.

Maandag komt het Indonesische parlement voor het eerst bijeen sinds het reces. Op de agenda staan dan de twee financiële schandalen waarbij de naam van Wahid wordt genoemd.

Het ene betreft de verdenking dat mensen die zeiden te handelen uit naam van de president, ruim 9 miljoen gulden van het nationale bureau voor voedselhulp (Bulog) hebben gestolen. Het andere schandaal gaat over een donatie van ruim 4,5 miljoen gulden die Wahid zou hebben aangenomen van de sultan van Brunei.

Wahid zegt in beide zaken onschuldig te zijn. Hij moet nu 17 januari voor verhoor bij het parlement komen. Een speciale commissie zal vervolgens 25 januari haar conclusies presenteren.

Weinig vertrouwen Naast deze schandalen spelen ook andere problemen in het parlement. Zo zijn er de omstreden veranderingen in de wet die het bestuur van de centrale bank regelt. Ook is er binnen het parlement ophef over de weigering van Wahid een van de twee rechters die het had voorgedragen, tot voorzitter van het hooggerechtshof te benoemen.

Ook de slechte vooruitzichten van het land kunnen leiden tot protesten. Het economisch herstel is zwak en het vertrouwen in een oplossing voor de conflicten in Atjeh is klein. Verder groeit het separatisme in de provincie Papoea en neemt het aantal onopgeloste bomaanslagen toe.

Wahid denkt dat de protesten wel zullen meevallen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat er geen problemen zullen zijn,’ zei hij. ‘De politie en het leger beschermen de stad, de mensen moeten kalm blijven.’


Nieuws over Indonesië

Reacties