Politie Jamaica krijgt geen wapens meer

01-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Londen houdt de levering tegen van vierhonderd 9mm-pistolen en honderd .38-handwapens, bestemd voor de Jamaicaanse politie. En de Amerikaanse autoriteiten weigeren een exportlicentie voor kogelvrije vesten die het korps bij een Amerikaanse firma bestelde.

Anthony Smith, de hoogste Britse vertegenwoordiger in Jamaica, verklaarde aan politiebaas Francis Forbes dat Londen zich ‘ongemakkelijk’ zou voelen als het ‘pistolen leverde op een ogenblik dat groepen als Amnesty International zich ernstige zorgen maken over het respect voor de mensenrechten in Jamaica’.

Amnesty International ontkent rechtstreeks te hebben gelobbyd tegen de wapenlevering. De organisatie heeft de afgelopen tijd wel nadrukkelijk de het gewelddadige gedrag van de Jamaicaanse ordediensten aan de kaak gesteld.

Nergens in de Cariben en Latijns Amerika doodt de politie per jaar zoveel burgers als in Jamaica, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1998 maakte politiegeweld 145 dodelijke slachtoffers, dit jaar zijn het er al 101. Daarmee scoort het eiland nog slechter dan Colombia, waar de politie ook niet op een dode meer of minder kijkt.

Mensenrechtenactivisten wijten het schandelijk optreden van de politie aan de nawerking van de 'Suppression of Crimes Act', een controversiële wet uit 1976. Tijdens de uitzonderingstoestand die toen op het eiland van kracht was, gaf de wet de politie buitengewone bevoegdheden om mensen op te sporen en te arresteren.

Pas na 1990 werd de wet opgeheven.

Rechtse stemmen vinden kritiek op het harde politieoptreden ongepast op een ogenblik dat de misdaadcijfers op het eiland stijgen. Die trend voedt de roep om de doodstraf weer uit te voeren.

Reacties