Platform wil meer geld voor biologische landbouw

07-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

27 Maatschappelijke organisaties, die verenigd zijn in het Platform Biologica, dringen in het ‘Rappèl Groen Licht voor de biologische landbouw’ aan op een aantal maatregelen. Zij hebben het stuk donderdag aangeboden aan de Tweede-Kamercommissies voor Landbouw en Vrom.

Minister Brinkhorst van Landbouw wil dat in 2005 van het landbouwareaal 5 procent biologisch is, en in 2010 10 procent. Op dit moment is dat 1 procent.

Volgens de organisaties moet er flink wat geld bij. In 2000 en 2001 is er minimaal 50 miljoen gulden nodig om boeren te compenseren die omschakelen naar biologische landbouw.

Brinkhorst presenteert op Prinsjesdag een nieuw plan om de biologische landbouw een impuls te geven, aldus een woordvoerder. In juli liet hij weten dat hij met subsidies de vraag naar biologische producten wil stimuleren. Die producten moeten goedkoper worden, staat in het rappèl. Dat kan door andere, milieuonvriendelijke producten zwaarder te belasten.

Ook moet Brinkhorst volgens het platform meer investeren in onderzoek naar biologische landbouw en voorlichting daarover aan handel en consumenten. Geld hoeft volgens de organisaties geen belemmering te vormen.

Bedragen die nu nog worden besteed aan het tegengaan van vervuiling, kan de minister gebruiken om duurzame ontwikkeling te stimuleren en zo vervuiling te voorkomen. In het Platform Biologica zitten onder meer boeren- en tuindersorganisatie LTO-Nederland, Greenpeace en de koepel van waterleidingbedrijven Vewin.

Platform Biologica

Reacties