Plant tegen malaria is kans voor Afrikaanse boeren

08-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De artemis annua, een Chinese plant, bevat de werkzame stof artemisinin. Deze stof wordt gebruikt in het middel Coartem, een relatief nieuw medicijn tegen malaria. De vraag naar Coartem stijgt doordat malariamuggen steeds vaker resistent zijn voor gangbare middelen zoals chloroquine.

Sinds november kunnen de Chinese producenten van artemisinin niet meer voldoende leveren aan de Zwitserse fabrikant Novartis. Het bedrijf levert het medicijn tegen kostprijs aan de WHO, maar heeft aangegeven in 2005 slechts 30 miljoen doses beschikbaar te hebben. De WHO heeft het dubbele nodig.

De WHO heeft een programma opgezet dat ertoe moet leiden dat het jaarlijkse aantal doden als gevolg van malaria tegen 2010 wordt gehalveerd. Momenteel sterven jaarlijks 1 miljoen mensen aan de ziekte.

Nieuwe voorraden in Afrika

In Afrika is malaria de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen jonger dan vijf jaar. Iedere 30 seconden sterft een kind aan de gevolgen van malaria.

Afrika biedt tegelijkertijd hoop op nieuwe voorraden van de werkzame stof artemisinin. Landbouwbedrijven in Tanzania en Kenia hebben de artemisia annua in grote hoeveelheden geplant. De eerste oogsten worden in de zomer van 2005 verwacht. 'We hopen dat we met die oogst tegen het einde van 2005 tenminste 20 miljoen behandelingen kunnen uitvoeren', zei Fatoumata Nafo-Traore, directeur van de Roll Back Malaria-afdeling van de WHO, tegen persbureau Reuters. De WHO probeert tegelijkertijd het gebruik van onder meer klamboes die met insecticiden zijn geïmpregneerd, uit te breiden.

Voor Keniaanse en Tanzaniaanse boeren biedt de kerstboomvormige plant een alternatieve inkomstenbron. Vooral koffieboeren hebben zich op de artemisia gestort. De prijzen voor koffie zijn de afgelopen jaren zo sterk gedaald, dat de productie nauwelijks brood op de plank brengt.

Opmerkelijk is dat zowel het Keniaanse bedrijf East African Botanicals als het Tanzaniaanse bedrijf African Artemisia acht jaar geleden ook al artemisia hadden geplant. Toen was er vrijwel geen vraag naar en waren de middelen beperkt. Nu de bedrijven de aandacht hebben gevangen van westerse pharmaceutische bedrijven, is het booming business.

Volgens deskundigen biedt de Afrikaanse grond kans op hogere oogstresultaten per hectare dan de Aziatische productie tot nu toe. East Africa Botanicals (EAB) dat een leverantie-overeenkomst heeft getekend met Novartis, heeft contracten met kleine en middelgrote boeren. Omdat de vraag nu zo groot is, hebben de Amerikaanse ontwikkelingsorganisaties USAID en Techno-Serve en de WHO met EAB een project opgezet om nieuwe boeren te assisteren bij het verbouwen van de artemisia annua.

Reacties