Plan Nederland onder vuur wegens topsalaris interim-manager

01-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het salaris van Pagano was in eerste instantie niet bekendgemaakt, maar lekte uit via twee klokkenluiders naar de media. Plan Nederland vermoedt dat het is gebeurd uit onvrede met de benoeming van Pagano als directeur per 1 juli. Sinds januari van dit jaar werkt hij er als interim-manager.

Hoofd communicatie Layana Mokoginta van Plan Nederland zegt wel begrip te hebben voor donateurs die geld neerleggen voor de bestrijding van armoede en ‘zich nu afvragen wat er met hun geld gebeurd’. Maar dat werknemers ermee naar buiten zijn getreden vindt ze vreemd. ‘Al die maanden zijn er geen klachten naar ons of de ondernemingsraad geuit.'

Mokoginta stelt dat er voor minder geld geen interim-manager is te krijgen. ‘Dit soort bedragen betaal je bij bureau’s voor interim managers. Dit is geen salaris, maar een managersfee. Bovendien bespaart Plan Nederland geld als de organisatie goed wordt gemanaged,’ aldus het hoofd Communicatie.

Van Ankeren van de Vereniging van Verontruste Foster Parents vindt de top van de hulporganisatie al jaren te zwaar. ‘De vorige directeur verdiende ook vier ton per jaar. Dat geld kan toch veel beter besteed worden, zeker gezien de steken die Foster Parents de laatste tijd heeft laten vallen.’

Verlies elfduizend donateurs

Bovendien vindt VVFP het zeer storend dat Pagano totaal geen ervaring heeft op het gebied van ontwikkelingshulp. De belangenorganisatie heeft 632 aanhangers onder de 320.000 leden van Foster Parents Plan.

Directeuren van andere charitatieve instellingen verdienen, zo blijkt uit navraag van Het Parool bij enkele organisaties, gemiddeld zo'n 5500 euro bruto per maand.

Ook Pagano zal per 1 juli een 'gewoon' directeurssalaris verdienen, aldus Plan Nederland.

Foster Parents Plan kwam vorig jaar negatief in het nieuws in verband met bestedingen van donateursgeld op Haïti. Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister De Boer concludeerde dat de organisatie jarenlang een rooskleuriger beeld heeft geschetst van de resultaten van het project op Haïti. Ze constateerde dat van elke gulden die Foster Parents wereldwijd besteedt, 50 cent ten goede komt aan hulpprojecten. De hulporganisatie verloor na de publicatie van het kritische rapport ruim elfduizend donateurs.

Een van de aanbevelingen van de commissie was het bewerkstelligen van een betere communicatie tussen de donateurs en ontvangers. Van Ankeren meent dan ook dat donateurs recht hebben op het openbaar maken van alle salarissen van het managementteam van Plan Nederland.

Plan Nederland
Meer over de Vereniging van Verontruste Foster Parents

Reacties