Peru: ‘Machu Picchu staat op instorten’

07-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Unesco, de organistie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft er bij de Peruaanse regering op aangedrongen het aantal bezoekers aan banden te leggen. Maar de regering in Lima is niet happig. Zelfs plannen voor een kabelbaan, die per dag twee tot drie keer zoveel toeristen naar de hooggelegen ruïnes moet voeren, worden niet geschrapt.

‘Als er zoveel toeristen blijven komen, gaat de hele zooi op een dag de afgrond in,’ zegt Juan Taco. Taco is de gids die de grote tempel, de offerplaatsen, het zonne-observatorium en de uitgestrekte woonwijken van Machu Picchu op zijn duimpje kent.

1 centimeter per maand

Experts van de Universiteit van Cuzco delen zijn bezorgdheid. De grote rotsblokken waarop de stad is gebouwd, zijn langzaam aan het schuiven als gevolg van bewegingen in de aardkorst, en het onophoudelijke komen en gaan van toeristen versnelt dat proces.

‘Het effect van al die voetstappen is te vergelijken met een lichte aardbeving,’ zegt ingenieur-geoloog Lucio Cisneros. ‘Rotsen veranderen van plaats en de gebouwen worden onstabiel.’

Het Instituut ter Voorkoming van Rampen van de Universiteit van Kyoto berekende in juni vorig jaar dat de ruïnes van Machu Picchu momenteel met een snelheid van 1 centimeter per maand aan het verschuiven zijn. Bovendien kan ‘een lawine elk ogenblik de ruïne in tweeën delen,’ schreven de Japanse onderzoekers in hun rapport.

Touroperators

Het legendarische Machu Picchu werd bijna zes eeuwen geleden gebouwd in de vallei van de Urubamba, een bergachtige streek in het zuidwesten van Peru. De stad verviel zonder dat de Spaanse veroveraars er ooit een blik op hadden geworpen en werd pas in 1911 herontdekt. Nu trekt het tempel- en wooncomplex op zo’n 3000 meter op drukke dagen meer dan 1.200 bezoekers aan.

In 2000 bezochten ongeveer 100.000 toeristen het archeologische complex. De Unesco, die de stad in 1983 tot werelderfgoed uitriep en sindsdien bijdraagt tot de bescherming van de site, heeft er na een grondig onderzoek bij de Peruaanse regering op aangedrongen de bezoekersaantallen te beperken tot 500 mensen per dag.

Maar de Peruaanse autoriteiten lijken niet geneigd veel preventieve actie te ondernemen. President Alejandro Toledo nodigde in juli vorig jaar zelfs nog 45 internationale touroperators uit naar Machu Picchu om de bestemming nog meer bekendheid te geven. De Peruaanse overheid houdt vol dat er geen wetenschappelijke gegevens zijn die bewijzen dat de langzame aardverschuivingen die de Japanse onderzoekers hebben vastgesteld, ‘onmiddellijk gevaar opleveren’.

Slechts nadat een filmploeg in januari bij het draaien van een reclamespot per ongeluk een hoek van de grootste steen in de zonnewijzer van Machu Picchu had afgebroken, werd de toegang tot de zonnetempel verboden. Andere plaatsen zijn niet langer toegankelijk omdat toeristen er hun namen in de stenen hadden gekrast.

Reacties