Peru huurt ‘vader’ zero tolerance beleid in tegen criminaliteit

08-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Volgens de Peruaanse politie vinden er in de stad met haar zeven miljoen inwoners elk jaar 34.000 diefstallen en overvallen, 28.000 inbraken, 6.000 gevallen van oplichterij en 3.500 incidenten met jeugdbendes plaats. Die cijfers liggen volgens experts waarschijnlijk nog een derde hoger omdat er van veel misdaden geen aangifte wordt gedaan.

In Lima vormen extreem gewelddadige jeugdbendes een bijzondere uitdaging. Sommige bendes hebben de gewoonte tijdens voetbalwedstrijden hele wijken met veel geweld onder hun controle te brengen.

De Amerikaan Bratton, die in de jaren 90 met zijn 'nultolerantiebeleid' de misdaadcijfers in New York spectaculair deed zakken, krijgt 40.000 dollar voor een eerste diagnose van de misdaadsituatie in Lima. Die opdracht moet in mei afgerond zijn. Bratton heeft eerder al advies geleverd aan politiediensten in Brazilië, Chili, Ecuador en Venezuela.

New York gold in 1994 nog als de gevaarlijkste stad van de VS. Dankzij de tussenkomst van Bratton daalde het aantal moorden in vijf jaar tijd met 68 procent. Het aantal zware misdaden werd in diezelfde tijd gehalveerd.

Succesrecept

Het succesrecept van Bratton bestaat uit de onmiddellijke aanpak van kleine overtredingen. Het tolereren daarvan zou namelijk tot zwaardere misdaden leiden. De misdaden zelf worden in New York ook strenger bestraft. Verder zijn de ordediensten ook nauw gaan samenwerken met de buurtbewoners.

Die ordediensten zijn in Lima al aanwezig. In de wijken waar de rijkere inwoners van Lima wonen, is de ‘serenazgo’ in het leven geroepen. Dit is een ongewapende maar geüniformeerde stadswacht die samenwerkt met de politie. Ook in de armere volkswijken is met steun van de politie een soort burgerwacht opgericht.

Economische crisis

De stijging van de criminaliteit in Peru de afgelopen jaren komt mede door de economische crisis die een groot deel van de Peruaanse bevolking in armoede heeft doen belanden. Ook het extreme geweld waaraan linkse rebellenbewegingen en het leger zich tussen 1980 en 1998 overgaven, heeft de samenleving rauwer gemaakt.

Volgens César Ortiz, de voorzitter van de Vereniging voor Burgerveiligheid, heerst in Peru een ‘cultuur van straffeloosheid’. Er worden te weinig misdaden opgelost en de vervolging van daders duurt te lang.

Iedereen heeft dan ook de indruk dat hij zelf voor zijn eigen veiligheid moet zorgen. De meeste bedrijven hebben veiligheidspersoneel in dienst en de huizen van de rijkere Peruanen lijken op versterkte vestingen.

Reacties