Persbericht

21-04-2004
Door: OneWorld Redactie

De bevolking in Kasjmir zit klem tussen enerzijds de Indiase regering die de bevolking oproept te gaan stemmen en anderzijds de militanten die de verkiezingen willen boycotten. In 1947 is de bevolking van Kasjmir een referendum beloofd waarin zij zich uit zouden mogen spreken over de toekomst van Kasjmir. Dit referendum is er echter nooit gekomen. Voor de militanten zijn de verkiezingen geen substituut voor een volksraadpleging over de toekomst van Kasjmir. Om hun argumenten kracht bij te zetten en de bevolking te ontmoedigen te gaan stemmen, leggen ze mijnen en maken ze gebruik van intimidatie technieken. De Indiase veiligheidsdienst doet het tegenovergestelde en intimideert mensen juist als ze niet willen stemmen.

De 'Jammu & Kashmir Coalition for a Civil Society' (JKCCS), een lokale partnerorganisatie van het IKV, die zich onafhankelijk van politieke en religieuze partijen en groeperingen inzet voor versterking van de civil society, gescheiden families en verdwijningen, heeft zich niet uitgesproken over een boycot. Zij hebben ervoor gekozen om de verkiezingen te gaan waarnemen. Aasia Jeelani, werkzaam bij het JKCCS, is tijdens haar werkzaamheden als waarnemer van de verkiezingen op 20 april, om het leven gekomen. De auto, waar naast Aasia onder andere haar collega Khurram Parvez en de uit Delhi afkomstige journalist Kumar Bharti inzaten, is op een landmijn gereden. IKV-Projectleider Marjan Lucas reageert geschokt: "Aasia was een veelbelovende kracht. Op dit soort momenten zou ik het liefst het eerste vliegtuig naar Kasjmir nemen om onze partners te steunen bij hun verlies. Vooral op zo'n moment is erg pijnlijk dat de Indiase autoriteiten mij de toegang tot het land ontzegd hebben." Aasia Jeelani was werkzaam voor 'the Kashmiri Women's Initiative for Peace and Disarmament', die deel uitmaakt van het JKCCS en zich inzet voor de rechten van vrouwen. Ook publiceerde Aasia 'Voices Unheard', een nieuwsbrief waarin mensenrechtenschendingen aan de kaak worden gesteld en aandacht wordt gevraagd voor de situatie van vrouwen en kinderen in Kasjmir.

Het IKV ondersteunt de JKCCS bij haar werkzaamheden in Kasjmir, teneinde vreedzame discussie te stimuleren, de civil society te versterken en mensenrechtenschendingen aan te pakken. Het IKV hoopt door middel van dit partnerschap meer bekendheid te geven aan het conflict in Kasjmir.
De verkiezingen in India vinden op verschillende data plaats, 20 april was de eerste dag dat de Kashmiri's hun stem uit konden brengen. De tweede ronde is op 26 april aanstaande in Srinagar, de hoofdstad van Jammu & Kasjmir. Opnieuw een angstige dag voor de burgerbevolking van Kasjmir.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het IKV, Marjan Lucas 06-25024357 of Helma Maas 070-3507100.

Reacties