Peptalk Mbeki aan vooravond van G8

25-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De zeven rijkste landen plus Rusland bespreken in Kananaskis een Marshall-plan voor Afrika: het Nieuwe Partnerschap voor Afrikaanse Ontwikkeling (Nepad), een plan dat nu eens niet is verzonnen in westerse hoofdsteden, maar is opgesteld door Afrikaanse leiders zelf. Partnerschap houdt in dat in rijke landen hun hulp aan Afrika opschroeven, meer op het continent investeren en hun grenzen voor Afrikaanse producten openen. In ruil daarvoor democratiseren Afrikaanse overheden, zorgen zij voor een goed investeringsklimaat en respecteren de mensenrechten.

In de New York Times van maandag bewierookt Mbeki het plan, dat mede van zijn hand komt, en de ontwikkelingen op het Afrikaanse continent. In de meeste landen zijn verkiezingen geweest en begin juli wordt definitief de Afrikaanse Eenheid opgericht. In Afrika heerst er een 'nieuwe realisme', aldus de Zuid-Afrikaanse president.

64 miljard dollar per jaar

'Het gaat niet om liefdadigheid of uit angst dat migranten uit armere landen de wereld instabieler maken.' Het gaat om 'duurzame ontwikkeling', om Afrikanen de kans te geven zelf de ontwikkeling ter hand te nemen. Dat is een mondiaal belang. Daarvoor is 64 miljard dollar per jaar nodig.

'We zoeken en behoeven partners,' vervolgt Mbeki. Investeerders van ontwikkelde economieën biedt hij 'exponentiële verbetering van infrastructuur'. 'Waar andere het verzadigingspunt benaderen, biedt Afrika snelle groei.'

Tot slot meent de Zuid-Afrikaanse president dat een nieuwe samenwerkingsverband tussen arm en rijk zelfs 'het humanisme dat aan de grondslag ligt van mondiale relaties zal doen herleven'.

13 checkpoints

In de straten van Calgary geloven ze minder in die retoriek. Demonstranten verwijten de leiders van de G8- en Afrikaanse landen juist 'achterkamertjespolitiek'. 'Zij nemen beslissingen over mondiaal belangrijke zaken die ons dagelijkse leven beïnvloeden, zonder dat wij daarin zeggenschap hebben,' zoals een demonstrant het verwoordt.

Afrikaanse maatschappelijke organisaties uiten dezelfde klacht over Nepad. Dat initiatief is een mooi idee van leiders, maar de bevolking is er nooit in gehoord.

Het afgelegen Canadese bergoord Kananaskis is voor de G8-top zeer streng bewaakt. Demonstranten worden op veilige afstand gehouden. Om er te komen moeten 13 checkpoint worden gepasseerd op de enige weg die naar Kananaskis leidt.

Officiële Canadese internetpagina's voor G8-top
Opiniestuk van Mbeki in New York Times
Opiniestuk van Mbeki in New York Times
Opiniestuk van Mbeki in New York Times

Reacties