Peking voert ook cyberoorlog tegen SARS

15-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘SARS is een biologisch wapen van de Verenigde Staten, die de opmars van China als grootmacht willen stuiten.’ Of: ‘Peking verkeert in staat van oorlog. Militaire sproeivliegtuigen ontsmetten ’s nachts de stad.’ Het zijn maar enkele valse verklaringen die rond SARS te lezen zijn op de populaire nieuwssites in China.

Jonge surfers en chatters wisselen tips uit hoe je je tegen de longziekte kan beschermen: ‘Drink je te pletter en rook als een kettingverslaafde’ is een populaire remedie. Zogenaamde officiële websites, ‘met cijfers over het precieze aantal besmettingen op basis van interne informatie’, schieten als paddenstoelen uit de grond.

In een poging greep te krijgen op de desinformatie rond SARS, probeert de Chinese overheid een politiemacht speciaal voor het internet op de been te brengen. Internetagenten speuren chatrooms af in een poging valse berichten over SARS te onderscheppen en hun verzenders te identificeren.

In 17 provincies en steden zouden al 107 mensen zijn opgepakt. ‘Onder de dekmantel van SARS zaaien ze paniek en ondermijnen ze de strijd tegen het virus’, staat te lezen in het arrestatierapport van vier Pekinezen – al is nog onduidelijk waarvan zij officieel beschuldigd worden.

Indianenverhalen

Het internetgebruik in China is sinds de uitbraak van SARS fors toegenomen. Nu mensen elkaar uit angst voor besmetting uit de weg gaan in openbare ruimtes, zoeken ze elkaar op in cyberspace. Het was ook op het internet dat in China de eerste berichten over SARS te lezen waren.

Indirect lijkt de Chinese overheid zelf verantwoordelijk voor de indianenverhalen rond SARS. De autoriteiten in Peking verzwegen de ziekte aanvankelijk. In de eerste fase van de uitbraak van de epidemie was het internet en het sms-verkeer de enige manier om aan informatie te komen. Pas op 27 april kwam de regering met officiële informatie naar buiten.

Nog een preventietip tegen SARS die de mensen op het internet met elkaar uitwisselen: ‘olijfolie en prei zouden de ziektekiemen doden. Ook sigaretten en ‘Baijiu’ – de lokale graanjenever – zouden uitstekende sars-verdelgers zijn. En wie ribbetjes eet die op de barbecue zijn geroosterd, wapent zijn longen tegen de besmetting.’

Reacties