Patent op aidsremmers mogelijk verlengd voor Afrikaanse landen

06-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het herziene verdrag verhindert volgens opposanten de parallelle import van goedkopere aidsremmers uit Brazilië en India, de twee grootste producenten van de zogeheten generische geneesmiddelen. Door het akkoord te ratificeren, laten de zestien (francofone) Afrikaanse landen die deel uitmaken van de Afrikaanse Organisatie voor Intellectuele Eigendom (Oapi) een kans liggen, meent Catherine Gavin van Artsen zonder Grenzen (AzG).

Hoewel de verdubbeling van de levensduur van patentrechten al rond had moeten zijn, is het verdrag nog steeds in de goedkeuringprocedure. Binnen twee maanden vergaderen de zestien landen om een definitieve datum vast te leggen voor de ratificatie van verlenging van het Verdrag van Bangui.

AzG roept samen met 149 andere maatschappelijke organisaties de Afrikaanse landen op om de toepassing van het akkoord alsnog te verwerpen. ‘Het herziene akkoord biedt meer bescherming aan de patenthouders,’ zegt de coalitie in een gezamenlijke verklaring.

Een ratificatie zou indruisen tegen de aanbevelingen die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vorig jaar in november deed tijdens de top in Qatar. In het geval van een ernstige humanitaire crisis, zoals de aids-epidemie, werd toen een uitzondering toegestaan op het patentrecht, zij het onder voorwaarden.

‘De verworvenheden van Doha worden vernietigd door het Akkoord van Bangui,’ zegt Gavin van AzG. De Afrikaanse landen die behoren tot de Oapi zijn Benin, Burkina Faso, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Republiek Congo, Ivoorkust, Gabon, Guinea, Guinea-Bissau, Mali, Mauritanië, Niger, Senegal, Tsjaad en Togo.


Artsen zonder Grenzen Nederland
Artsen zonder Grenzen Nederland
Artsen zonder Grenzen Nederland

Reacties