Nederland heeft een geschikt klimaat voor het opwekken van zonne-energie, het aantal panelen neemt dan ook explosief toe. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) liggen er landelijk inmiddels ongeveer 16 miljoen zonnepanelen. Een investering kun je na zes of zeven jaar er al uit hebben, daarna levert het gratis stroom op.
In de zoektocht naar geschikte zonnepanelen word je overspoeld met verschillende informatie en aanbieders. In dit artikel staat alles wat je moet weten voor de aanschaf van zonnepanelen. Welke soorten zijn er, hoe werkt het, waar moet je op letten en welke subsidies zijn er beschikbaar?
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen kunnen elektrische spanning opwekken door twee laagjes silicium op het paneel. Dat wordt een fotovoltaïsche reactie genoemd. Deze spanning is in de meeste gevallen niet direct geschikt voor gebruik. Zonnepanelen worden daarom doorgaans gekoppeld aan het lichtnet, dat een constante wisselspanning van 230 volt levert. De zonnestroom vormt dus een aanvulling op de stroom uit het lichtnet en andersom. Je hebt naast zonnepanelen ook een omvormer en elektrische kabels nodig om de opgewekte spanning om te zetten naar wisselstroom voor elektriciteit.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Zonnepanelen laten plaatsen is vrijwel voor elk type dak mogelijk. De ligging heeft wel invloed op het rendement. Wanneer deze (een gedeelte van de dag) in de schaduw ligt, zal het rendement van de panelen iets lager liggen. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk rekening te houden met de wind. Dit vraagt om een juiste combinatie van plaatsen en de hellingshoek. Bij een schuin dak met dakpannen kunnen de panelen worden gemonteerd door een systeem met een rails en dakhaken.
Er zijn aanbieders die verschillende soorten zonnepanelen en toebehoren aanbieden, passend bij jouw situatie.
Kosten en opbrengsten van zonnepanelen
De aankoop van zonnepanelen is een grote investering, maar naast dat het bijdraagt aan een beter milieu, bespaar je flink op de energierekening. Ook stijgt je huis in waarde en is daardoor aantrekkelijker voor eventuele verkoop. Het rendement wordt berekend op basis van de aanschafkosten en de verwachte opbrengst. De grootte van het dak en de afstand tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaald aan de hand van de hellingshoek, de afmeting van de zonnepanelen en de hoogte en breedte van het dak.Vanaf april tot en met juli wordt procentueel het meeste rendement uit de zonnepanelen gehaald.
De winst van zonnepanelen hebben volgens Milieucentraal een rendement dat vergelijkbaar is met 6% spaarrente. Er zijn handige tools beschikbaar waarmee je een indicatie van het rendament en terugverdientijd kan berekenen, zoals de online berekentool van BonGo Solar.
Regelingen en subsidies voor zonnepanelen
De overheid bevordert de groei van zonne-energie door verschillende stimuleringsregelingen en subsidies. Het kabinet heeft vorig jaar aangekondigd de groei van het aantal zonnepanelen te blijven stimuleren tot 2023 en daarna tot 2031 af te bouwen.
Salderingsregeling
Door deze regeling kun je zonnestroom dat je zelf niet gebruikt terugleveren aan je energiebedrijf. Deze verrekent de levering vervolgens (dit heet salderen) en betaalt daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020).
Regeling verlaagd tarief (Postcoderoosregeling)
Wanneer je met anderen in een coöperatie of via een VVE duurzame elektriciteit gaat opwekken, kun je korting krijgen op de energiebelasting. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van een nabije school of loods. Of op het gezamenlijke dak van een appartementencomplex.
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Met zonne-energie kan niet alleen elektriciteit, maar ook duurzame warmte opgewekt worden. Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een ISDE-subsidie aanvragen bij de aanschaf van een zonneboiler en warmtepomp.
Soorten en merken zonnepanelen
In de markt worden diverse typen panelen aangeboden; polykristallijne en monokristallijne panelen. Er wordt voornamelijk gekozen voor monokristallijne zonnepanelen, omdat dit er vaak mooier uitziet en deze panelen een hogere opbrengst genereren. Het productieproces van dan polykristallijne zonnepanelen is eenvoudiger en goedkoper waardoor deze lagere aanschaf kosten hebben maar dus ook een lager rendement. Kwalitatieve merken zijn panelen van AEG, Suntech of LG. Laat je goed informeren en vraag naar het verschil in prijzen en opbrengst.
Aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen
Wanneer je overweegt zonnepanelen aan te schaffen, bekijk dan eerst hoeveel dakoppervlak er ongeveer beschikbaar is en hoe schuin het dak ligt. Bij voorkeur wijzen de panelen naar het zuiden en hebben zo min mogelijk schaduw. Dit is echter niet noodzakelijk. Kijk ten slotte ook je huidig energieverbruik na en in hoeverre zonnepanelen door je opstal- of inboedelverzekering worden gedekt.
Vraag minimaal drie verschillende offertes op, zodat je goed kunt vergelijken wat het beste bij jouw situatie past. Dit kan bij de meeste aanbieders kosteloos.Uit een offerte zouden de bedragen voor de investering, besparing, terugverdientijd en het rendement van het zonnepanelensysteem moeten komen. Let verder op de volgende punten:
- Certificeringen, is het bedrijf bijvoorbeeld aangesloten bij instanties zoals het SGZE (Stichting Garantiefonds ZonneEnergie) en wordt de installatie gedaan volgens de NEN1010-normen.
- Wordt de installatie door het bedrijf zelf gedaan of extern uitbesteedt?
- Welke garanties worden gegeven?
- Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak
- De kosten voor installatie, panelen, omvormer, overige materialen en alle overige werkzaamheden
- Een plaatje of schets waaruit blijkt waar rekening mee is gehouden
- Een indicatie van de opbrengsten per paneel
- De levensduur van de ‘omvormer’
Voor niets gaat de zon op
Zonnepanelen aanschaffen is niet zomaar iets, neem hiervoor je tijd. Pas op met aantrekkelijke advertenties of mooie verkooppraatjes. Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook. Zonnepanelen zijn niet allemaal hetzelfde, ga dus daarom ook niet gelijk voor de goedkoopste variant. Let goed op de kwaliteit van de producten, de voorwaarden en kleine lettertjes.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.