WECF maakt zich sterk voor de gezondheid van alle kinderen door te werken aan betere wetgeving en handhaving, een groter aanbod aan gezonde en veilige producten en betere informatie aan ouders.
Met de campagne "Nano in de babykamer" wil het netwerk, in samenwerking met retailers, producenten en wetenschappers, werken aan meer bewustwording over het gebruik van nanotechnologie in alledaagse consumptieartikelen, met name bij producten die gebruikt worden door (zwangere) vrouwen en kleine kinderen. Aan de hand van gefilmde interviews met retailers, producenten en experts leidt WECF jonge ouders door de virtuele babykamer.

Nanodeeltjes: schadelijk voor je baby?
"Zolang de veiligheid van nanodeeltjes niet gewaarborgd kan worden, vinden wij dat producten met nanotechnologie zeer zorgvuldig moeten worden onderzocht en dat er uit moet worden gegaan van het voorzorgsprincipe"’, stelt Marie Kranendonk, oprichtster van WECF, ‘We zitten niet te wachten op een probleem waarvan de gevolgen vergelijkbaar zouden kunnen zijn met die van asbest.’
WECF wil daarom ook goede wet- en regelgeving rondom de verschillende soorten nanodeeltjes en is blij met de beslissing van het Europese Parlement vorige maand om veiligheid voorop te stellen als het om toepassing van nanodeeltjes in voedsel gaat. Kranendonk: "Uit onderzoek blijkt dat nanodeeltjes de bloed- en celbarrières gemakkelijk passeren. De mens is in de evolutie niet uitgerust met afweermechanismen om nanodeeltjes te weren uit kwetsbare organen of de baarmoeder. Wij vragen dus om extra voorzorg en goed onderbouwd onderzoek voordat toepassingen worden gebruikt die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor zwangeren, baby’s en kinderen. Daarnaast reageren mannen en vrouwen, vanwege hun lichaamsbouw, anders op blootstelling aan bepaalde stoffen en mogelijk dus ook op nandeeltjes. Het is dan ook belangrijk dat de overheid duidelijke regels stelt en zorgt voor goede wetgeving".

Wat is Nanotechnologie?
Bij nanotechnologie, een nieuwe techniek, gaat het om kunstmatig gemaakte, zeer kleine deeltjes van een stof. Deze deeltjes hebben andere eigenschappen dan grotere deeltjes van dezelfde stof en worden juist daarom gebruikt. Toepassingen variëren van krasvrije autolak tot zonnecellen, zonnebrandcreme en medicijnen. Juist doordat nanotechnologie zo nieuw en anders is, weet niemand welke gevaren de nieuwe materialen met zich meebrengen. Bijna al onze elektronica zoals LCD schermen en smart phones bevatten tegenwoordig chips op nanoschaal. Het is belangrijk te beseffen dat niet in alle ‘nanoproducten’ daadwerkelijk nanodeeltjes zijn verwerkt. Vaker is nanotechnologie in het productieproces gebruikt. Het is echter lastig om erachter te komen of een product nanodeeltjes bevat.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in 2009 inventariserend onderzoek gedaan naar de Nederlandse markt van consumentenproducten met nanodeeltjes. Dit gebeurde op verzoek van het ministerie van VWS die de gegevens gebruikt voor beleidsontwikkeling. Voor consumenten is het soms niet mogelijk om producten met nanodeeltjes te herkennen omdat er nog geen verplichting is om nanotoepassing op producten te vermelden.

WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

Meer weten? Bezoek onze virtuele babykamer op: www.nano.eenveilignest.nl

´Nano in de Babykamer’ wordt mede mogelijk gemaakt wordt door Nanopodium www.nanopodium.nl. De Commissie voor de Maatschappelijke Dialoog over Nanotechnologie wordt geïnformeerd over de uitkomsten van dit project.

Noot voor de pers:

Persvoorlichting WECF Chantal van den Bossche +31-6 28129992, chantal.vandenbossche@wecf.eu.
Meer informatie over het werk van WECF is te vinden op www.wecf.eu

Nanopodium
Over de ethische en maatschappelijke effecten van nanotechnologie op lange termijn is nog weinig bekend, en daarom is het belangrijk niet af te wachten totdat men er over een x aantal jaren achterkomt en het misschien te laat is mogelijke schadelijke effecten terug te draaien. Daarom is het Nanopodium opgericht om hierover in discussie te gaan. Het is een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie: www.nanopodium.nl
In Frankrijk Duitsland, Japan en VS zijn ook vergelijkbare podia opgestart. In Amerika is zelfs al een website gelanceerd door het Woodrow Wilson Center waarop de diverse toepassingen en concrete producten staan vermeld. In Nederland is de Voedsel- en Warenautoriteit bezig met een compleet overzicht te krijgen van alle nanoproducten die op de Nederlandse markt te koop zijn
http://www.nanotechproject.org/inventories/consumer/
http://www.vwa.nl/onderwerpen/gevaren/dossier/nanotechnologie/wat-is-er-geregeld

Een Veilig Nest
Ongeboren baby’s en kinderen vormen een kwetsbare groep. Vanwege hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen veel kwetsbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen. Daarnaast zijn al hun organen nog volop in ontwikkeling en hebben ze smallere luchtwegen en een kleiner longcapaciteit, wat ervoor zorgt dat zij relatief gezien een veel grotere dosis vervuilers inademen dan volwassenen. Hun huid is vijf keer zo dun als die van volwassenen, waardoor ingrediënten van schadelijke stoffen veel sneller in hun lichaam doordringen. "Nano in de babykamer" vindt plaats binnen Een Veilig Nest. Een Veilig Nest is een internetplatform in waarop nieuwe ouders voorgelicht worden over het kiezen van gezonde alternatieven voor producten die gemaakt zijn van gevaarlijke chemicaliën: van babyverzorgingsproducten tot verf, bedmeubilair, speelgoed etc. Een Veilig Nest vertaalt nieuwe wetenschappelijke inzichten over de consequenties van chemicaliën op de gezondheid van kinderen voor jonge ouders en legt tevens uit schadelijkee stoffen in consumentenproducten te vermijden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer