Partnerbericht

Wat doe jij met je extra ‘corona tijd’?

De corona crisis heeft impact op iedereen. Dit kan zorgen voor angst, spanning en onzekerheid. Elke crisis biedt ook kansen, al is dat soms lastig te zien. Wist je dat het Chinese woord voor crisis uit twee karakters bestaat? Het eerste betekent ‘gevaar’ en de tweede ‘kans’. De corona crisis zorgt bij steeds meer mensen voor een stijgend bewustzijn en noodzaak dat het anders kan én moet. Niet alleen op het gebied van gezondheid en milieu, ook financiële stabiliteit draagt bij aan een duurzame levensstijl.

Zit je noodgedwongen aan huis en heb je tijd over? Dan is dit bijvoorbeeld een mooi moment om achterstallige klussen in je woning af te maken. En/ of je financiële situatie nog eens goed onder de loep te nemen.

 

Woning verduurzamen

Misschien nodigt deze tijd je wel uit om een nieuw project beginnen. Denk je al een tijdje over het verduurzamen van je huis? Onderzoek eens de mogelijkheden van wat je aan je woning kunt doen om meer energie te besparen. Hiermee ben je niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Duurzame maatregelen verdienen zich vroeg of laat weer terug. Heb je nog nooit iets aan energiebesparing in je woning gedaan? Begin dan met isoleren zoals de spouwmuur en het dak. Dit zorgt, naast een lagere energierekening, voor meer comfort in je huis. Bekijk verder de mogelijkheden voor bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen.

 

Geld lenen voor een verbouwing of verbetering van je woning?

Wanneer je geld wilt lenen voor een verbouwing of verbetering van je woning, kun je ervoor kiezen om een (tweede) hypotheek af te sluiten. In veel gevallen zal de rente iets lager zijn dan de rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Je moet bij een (tweede) hypotheek wel rekening houden met eenmalige kosten zoals voor de notaris, advies en taxatie. In veel gevallen zal geld lenen voor een verbouwing voordeliger zijn.

Bij een lening voor verbouwing heb je doorgaans de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent. Zowel de looptijd als de rente staan vooraf vast. Tegenwoordig mag je kosteloos extra inlossen op de lening. De rente die je betaalt voor de lening om te verbouwen is fiscaal aftrekbaar. Bij een doorlopend krediet is deze rente niet fiscaal aftrekbaar. Je kunt bij deze vorm van lenen boetevrij (extra) aflossen en afgeloste bedragen eventueel weer opnemen. Neem dit verschil mee in je overweging van het soort lening dat je wilt afsluiten.

 

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Financieringsmogelijkheden zoals een lening kun je combineren met subsidies. De regering wil hiermee huiseigenaren stimuleren om woningen zo energie mogelijk te maken. Wanneer je energiebesparende maatregelen overweegt zoals isolatie, kom dan gelijk in actie. Je kunt hiervoor namelijk tot het einde van dit jaar extra subsidie aanvragen, bijna 30% in plaats van 20%. Hiermee hoopt de overheid dat woningbezitters het verduurzamen van hun huis niet uitstellen tijdens de corona crisis.

Begin 2021 worden twee subsidieregelingen samengevoegd. De SEEH (subsidie energiebesparing eigen huis) gaat op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dit is een subsidie die nu is bedoeld voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. Onder welke voorwaarden je recht hebt op de nieuwe subsidie wordt waarschijnlijk eind dit jaar bekend.

 

Orde op financiële zaken

Wanneer je tijd over hebt, is dit ook een goed moment om orde op zaken te stellen. Hoe sta je er financieel voor? Kijk naar je vaste plus variabele lasten en de verwachtingen op korte en lange termijn. Wanneer je meerdere lopende leningen hebt in de vorm van een doorlopend krediet of persoonlijke lening dan betaal je waarschijnlijk (te)veel rente.

Je hebt vaak meer leningen dan je denkt. Zoals bijvoorbeeld bij een negatief saldo op een betaalrekening of aankopen met een creditcard dat in termijnen wordt terug betaald. Ook terugbetalingsregelingen voor de zorg of aankopen die in meerdere keren worden afbetaald zijn in feite leningen. Hier betaal je dus ook rente voor. In plaats van deze kleine leningen kun je kiezen voor het oversluiten van je lening naar één andere kredietverstrekker. Met een nieuwe, grotere lening kun je alle bestaande leningen aflossen. Hierdoor profiteer je, in de meeste gevallen, van een veel lagere rente! Je kunt hiervoor een vrijblijvende offerte aanvragen.

Elke crisis biedt weer een nieuwe kans. Welke kans ligt er voor jou in deze corona tijd? Zoals Winston Churchill het ooit formuleerde; ‘Never waste a good crisis’.

Dit artikel is geplaatst in samenwerking met GreenAds.