‘We geven de regering de tijd om een speciaal pakket aan maatregelen aan te kondigen voor de rehabilitatie van de poepruimers,’ zegt Bezwada Wilson, nationale coördinator van de Safai Karmachari Andolan tijdens een bijeenkomst in de Constitution Club.
Als onderdeel van rehabilitatiepakket verlangde hij dat de regering haar excuus aan de poepruimers moet aanbieden voor het schenden van hun waardigheid, alle droge latrines in het land moet vernietigen, degenen die de wet uit 1993 schenden moet bestraffen, per slachtoffer 500.000 rupies [ruim € 8.000] inclusief 10.000 rupies onmiddellijke noodhulp moet uitbetalen en huisvesting moet bieden. Hij wil ook een speciaal pensioen voor vrouwelijke poepruimers die alleenstaand, weduwe of bejaard zijn.

‘Als de regering onze eisen niet binnen 60 dagen inwilligt, dan komen we terug naar Delhi tot onze eisen wel zijn ingewilligd’, zei Wilson.

Tijdens het programma in Delhi deelden bevrijde poepruimers uit diverse delen van het land hun ervaringen. Narayanamma uit Karnataka, de eerste die met haar werk was gestopt, vertelde dat de droge latrine waar ze vroeger elke dag achttien emmers poep ophaalde, nu was omgebouwd tot een school. Anita uit Uttar Padesh vertelde hoe ze zich inzette dat haar kinderen niet hetzelfde lot zou treffen dat ze zelf had ondergaan. ‘Ze gaven ons brood alsof we honden waren’, zei ze. ‘We kregen alleen water uit de rivier’. En Saroj uit Haryana hoe ze van een ladder viel en de verzamelde poep over haar heen kreeg. De huiseigenaren weigerden haar overeind te helpen en duwden haar alleen weg met een stok. Elke spreker eiste een verontschuldiging van de regering.

De eisen werden onder meer ondersteund door Harsh Mander en Aruna Roy, leden van de door de regering ingestelde Nationale Adviesraad van maatschappelijke organisaties, DJ Raja van de Communistische Partij India, voormalig hoge ambtenaar PS Krishnan en het lid van de Planning Commissie van de regering Bhalchandra Mungekar.
Het evenement was het hoogtepunt van de één maand durende bustocht vanuit vijf plaatsen in India naar New Delhi. Ze kwamen uit Srinagar in Kashmir (Jai Bheem Marg), Kanyakumari in Tamil Nadu (Periya Marg), Dibrugarh in Assam (Birsa Munda Marg), Khurda in Orissa (Jharkari Bai Marg) en Dera Dun in Uttaranchal (Savriti Bai Marg). Onderweg gingen de bussen naar 172 Dalit-wijken in 20 deelstaten om degenen die nog steeds poepruimen te overtuigen daar mee te stoppen.

Safai Karmachari Andolan, Bezwada Wilson

http://www.dalits.nl/poepruimen.html

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer