De jury oordeelde dat Vlaardingen voldoet aan alle zes campagnecriteria. De lokale overheid, maar ook de bedrijven, de winkeliers en organisaties in Vlaardingen moesten aantonen dat zij fairtrade hoog in het vaandel hebben staan. De campagne stelt hoge eisen aan het aantal fairtrade producten dat bijvoorbeeld kledingwinkels, horeca en de versafdeling van supermarkten moet aanbieden. Een belangrijke prestatie van Vlaardingen is dat grote partijen ambassadeur zijn geworden van fairtrade. Zo biedt een groothandel in Vlaardingen nu fairtrade producten aan. Dit kan een groot neveneffect veroorzaken op de winkels en bedrijven in de omgeving. Bovendien kopen een woningbouwstichting en de gemeente nu voor hout en papier alleen nog maar FSC-materialen in. Dit gaat om grote aantallen en hoeveelheden.

Vlaardingen is de zevende gemeente in Nederland die de titel heeft behaald. Goes, Groningen, Het Bildt, Houten, Meppel en Sittard-Geleen gingen al voor. In Nederland zijn op dit moment al ongeveer zestig lokale werkgroepen actief om van hun gemeente een Fairtrade Gemeente te maken. Wereldwijd zijn er al ruim 800 Fairtrade Gemeenten verspreid over achttien landen.

Initiatiefnemers
De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne. Samen promoten zij fairtrade producten. Deze zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.

Jury
De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter van FNV), Bart Jan Krouwel (voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland), Natasja van den Berg (auteur van het boek ‘praktisch idealisme’), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Peter d’Angremond (directeur van Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.

Klik hier voor meer informatie over Fairtrade Gemeente

www.fairtradegemeenten.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer