Partnerbericht

Vier goede voorbeelden van duurzame bouwmaterialen

Het bouwen van een nieuw huis kan op allerlei manieren duurzaam gedaan worden. Je kunt het ontwerp optimaliseren voor een laag energiegebruik, maar ook de keuze in materialen zal een grote invloed hebben op onder meer de CO2 voetafdruk van het pand. Door gebruik te maken van leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben kun je een bouwproject duurzaam maken, waarvoor je ook de bouwmaterialen zorgvuldig moet selecteren. In dit artikel kun je dan ook vier van de meeste duurzame bouwmaterialen vinden van dit moment.

Natuursteen
Natuursteen is logischerwijs een natuurlijk bouwmateriaal. Dergelijke soorten stenen kunnen enigszins gemakkelijk gewonnen worden. Dit zal niet een al te grote impact hebben op het milieu. In specifieke gevallen kan het kiezen voor natuursteen duurzamer uitpakken dan wanneer je ervoor kiest om glas, kunststof of bepaalde metalen te gebruiken. Zulke materialen zullen immers veel energie en grondstoffen kosten bij de productie. Een ander voordeel van natuursteen is dat het ook hergebruikt kan worden. Hierdoor kan het materiaal dus ook in een volgend leven nog van nut zijn. Ook dit zorgt ervoor dat natuursteen gezien wordt als een duurzaam bouwmateriaal.

Herwonnen hout
Bestaat het design van je nieuwe woning uit veel hout? Het is dan slim om op zoek te gaan naar tweedehands hout. Het hergebruiken van hout is immers goed voor de duurzaamheid. Dit komt doordat er natuurlijk geen nieuwe boom omgezaagd hoeft te worden voor je bouwproject. Over het algemeen wordt herwonnen hout uit onder andere gesloopte panden gehaald. Het zal vervolgens zo bewerkt worden dat het weer als nieuw uitziet. Dit is dan ook een goede bron van duurzame bouwmaterialen, al kan het ook ingezet worden voor bijvoorbeeld het produceren van hoekbureaus en andere meubels.

Bamboe
IKEA verkoos bamboe tot het materiaal van het jaar 2020. Niet vreemd, want bamboe kan op allerlei manieren toegepast worden in een bouwproject. In China worden er bijvoorbeeld zelfs al hele woningen van gemaakt. Daarnaast kun je dit materiaal ook toepassen als detaillering. Bamboe is bovendien een zeer ecologisch en duurzaam materiaal. Dit is het geval omdat het erg snel groeit. Het herbebossen van gerooide bamboe kost hierdoor in principe niet heel veel tijd. Bovendien kan bamboe zo goed als overal ter wereld groeien, wat ervoor zorgt dat de impact van transport op het milieu ook beperkt is. Dit maakt het materiaal dus ook duurzaam.

Gerecycled metaal
Mijnbouw heeft in de loop der jaren overal ter wereld een dramatische impact op het milieu gehad. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld het ontstaan van zinkgaten en ernstige bodemverontreiniging. Deze gevolgen kunnen helaas niet meer teruggedraaid worden. Wel kunnen we de gewonnen materialen zo lang en goed mogelijk blijven gebruiken. De meeste metalen worden natuurlijk gewonnen door mijnbouw. Dit is alleen niet het geval als je kiest voor gerecycled metaal, wat onder andere al mogelijk is bij ijzer, koper en aluminium. Het is slim om van deze materialen gebruik te gaan maken in het ontwerp van je woning. Je zult dan natuurlijk meehelpen aan het verduurzamen van de grondstoffen.