Partnerbericht

Sociale en duurzame impact in Amsterdam

Hoe kun je op lokaal niveau bijdragen aan een duurzame en sociale toekomst? Veel ondernemers en betrokken bewoners zetten zich in voor een missie met impact. Lees meer over huidige impactprojecten in Amsterdam en hoe zij bottom-up sociale en duurzame verandering aanjagen.

Starters4Communities gelooft in de kracht van bottom-up sociaal ondernemerschap om de wereld op duurzame wijze te veranderen. Samen bouwen wij in Amsterdam aan een lokaal ecosysteem, waarin sociaal ondernemerschap gestimuleerd wordt. Zo jagen wij sociale en duurzame verandering aan. In september 2019 starten er weer nieuwe Deep Dive en Fast Track programma’s. Hierin werken starters, professionals en impactmakers samen om lokale projecten te versterken. De volgende impactprojecten zijn geselecteerd op hun sociale en duurzame missie: De Tuin van Jan, BOOST, Oosterzwam, Sync en Wunderkammer. Met deze projecten wordt er onder andere ingezet op integratie, persoonlijke groei, vergroening in de stad en circulaire economie.

Onze Amsterdamse impactprojecten

Een paradijs op aarde? En dat in het dichts bevolkte stadsdeel van Amsterdam-West? Yes! Dat is het nieuwe impactproject De Tuin van Jan. Op een vergeten binnenterrein van ca. 1600 m2 ontpopt zich een stadsoase, oftewel: een paradijstuin. Paradijs betekent, vrij vertaald, een ommuurde tuin: net als De Tuin van Jan! Daarnaast is de tuin is ook een Schooltuin, een Regentuin en een Stilte-tuin. Tijdens het programma wordt er gewerkt aan het succes van natuureducatie voor basisschoolkinderen.

"Een paradijstuin is een oase van stilte en rust. Hier overpeins je het leven en vind je jezelf terug in harmonie met de natuur.” (Tuin van Jan)

Bij impactproject BOOST werken vluchtelingen en buurtbewoners samen aan integratie. Bij BOOST doet iedereen mee. Buurtbewoners, vluchtelingen en andere betrokkenen. Of je nu les wilt krijgen of les wilt geven, zin hebt om te koken of een cursus wilt volgen. Iedereen is welkom. Om nóg meer te bieden, vraagt BOOST zich af of het concept nog sterker gemaakt kan worden. Waar hebben vluchtelingen nu eigenlijk écht behoefte aan? Tijdens het programma zal dit vraagstuk opgepakt worden.

Impactproject SYNC maakt zich ook hard voor integratie. SYNC is een buddy-systeem waarbij nieuwkomers gekoppeld worden aan twee jonge Amsterdammers. De Amsterdammers maken kennis met vrijwilligerswerk en helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan en ze leren beide elkaars cultuur kennen.

Prettig werken waarbij aandacht is voor persoonlijke groei, dat staat hoog in het vaandel bij de workspaces van impactproject Wunderkammer. Wunderkammer geeft vorm aan het nieuwe werken, ze bieden workshops en coaching om in je werk optimaal je potentie te benutten.

Ook wordt er tijdens het trainingsprogramma gewerkt aan de circulaire economie en het tegengaan van voedselverspilling. Bij impactproject Oosterzwam willen ze verspilling tegengaan door van reststromen nieuwe producten te kweken. Zo wordt op koffiedik bijvoorbeeld oesterzwammen gekweekt. De vraag is: is Oosterzwam levensvatbaar? Kan Amsterdam-Oost circulair groen gemaakt worden? Is het mogelijk een businessmodel vorm te geven om dit te realiseren? Onze starters en professionals gaan hiermee aan de slag.

Wist je dat dit programma deze Sustainable Development Goals ondersteunt?

  • SDG   8: waardig werk en economische groei
  • SDG 10: ongelijkheid verminderen
  • SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen
  • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie
  • SDG 15: leven op het land
  • SDG 17: partnerschap om doelstellingen te bereiken
Wil jij ook bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Wil jij leren hoe sociaal ondernemen kan bijdragen aan jouw carrière met impact? Wellicht zijn er nog een paar plekken vrij! Bezoek onze website en stuur ons een berichtje: starters@starters4communities.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Op naar meer impact!