Niger is één van de armste landen ter wereld. Naar schatting leven in dit Afrikaanse land ruim 1,5 miljoen mensen onder het bestaansminimum. Door onregelmatige en onvoldoende regenval in het hele land is de oogst van afgelopen jaar zeer slecht geweest. Na een maandenlange voedselcrisis door de droogte, kreeg de bevolking te kampen met een ander uiterste: overstromingen. Door hevige regens en het wassende water van de rivier de Niger zijn naar schatting 200.000 mensen dakloos geworden en duizenden dieren verdronken. Tien graanbanken, opgezet door het Centre de  Services et Appui aux Organisations Cooperatives Paysannes (afgekort CSAOCP) zijn onder gelopen. Hierdoor is 12 ton gierst en 2 ton rijst verloren gegaan.

 

Het bedrag dat de werkgroep voor het werelddiaconaat in Schaarsbergen van februari tot mei inzamelt, zal Agriterra overmaken naar CSAOCP. Deze boerenorganisatie is actief in de oostelijke regio Zinder, een gebied vier keer zo groot als Nederland. CSAOCP probeert de voedselzekerheid te verbeteren door graanbanken op te richten. Dit zijn voorraadschuren voor graan, die beheerd worden door een groep boeren en boerinnen. De voorraadbank koopt vlak na de oogst een voorraad graan op (als de prijs laag is) en verkoopt dat aan de boeren tegen een lagere prijs dan de marktprijs. Zo hebben de mensen in het dorp voedsel tegen een redelijke prijs.

 

Het oprichten van een graanbank kost ongeveer 5.000 euro. Dit is nodig om de schuur te bouwen, de eerste voorraad graan in te kopen en mensen te trainen in het runnen van de voorraadschuur. Graanbanken bestaan sinds begin jaren negentig en dragen bij aan de voedselzekerheid in het land. CSAOCP hoopt met de inzamelingsactie van de protestantse kerk in Schaarsbergen de ondergelopen graanbanken te kunnen renoveren en nieuwe voorraadschuren te kunnen bouwen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer