Partnerbericht

Refurbished: van dure naar duurzame Iphone

Steeds vaker kopen we spullen met een ‘tweede leven’. Zo heb je vast al van refurbished smartphones gehoord. Refurbished smartphones zijn minder prijzig maar bieden wel een hoge kwaliteit, lange levensduur en ondersteuning van het besturingssysteem. Daarmee is refurbished een perfect alternatief voor een nieuwe telefoon. Niet alleen in het kader van duurzaamheid, óók voor je eigen portemonnee.

De groeiende elektronische afvalberg

Onze huidige consumptiemaatschappij heeft een enorme milieu impact. Elektronisch afval, oftewel e-waste, is in korte tijd een groot probleem geworden. Jaarlijks worden er wereldwijd, schrik niet, bijna twee miljard mobiele apparaten geproduceerd. Deze eindigen uiteindelijk allemaal in de grote verontreinigende afvalstroom. Met een refurbished smartphone beperk je de elektronische afvalberg, bespaar je CO2 uitstoot, water en schaarse grondstoffen.

Refurbished smartphone, wat is dat precies?

Refurbished is niet gewoon een tweedehands telefoon, zoals sommige mensen denken. En dat de kwaliteit minder zou zijn, is ook een misvatting. Een refurbished smartphone kun je zien als recycling. Een gebruikte smartphone die uitgebreid getest en gerepareerd is naar technische nieuwstaat. In dat opzicht draagt een refurbished smartphone bij aan een circulaire economie; een maatschappij die gericht is op hergebruik in plaats van nieuw kopen.

Oftewel een refurbished smartphone heeft net zo’n goede kwaliteit, is goedkoper én duurzamer! Dus waarom zou je een dure nieuwe iPhone aanschaffen als je ook een refurbished iPhone 11 kunt kopen?

 

Refurbished kopen? Hier moet je op letten

Met de groei van de refurbished markt is er ook kritiek gekomen op de refurbished smartphone. De consumentenbond concludeerde jaren geleden na een steekproef dat het kopen van een refurbished iPhone een flinke gok was. Gelukkig is hier ondertussen veel in veranderd! Waar moet je op letten op bij de aankoop van een refurbished smartphone?

Zorg ten eerste dat je op de hoogte bent van de staat van het toestel is. Als deze bijvoorbeeld beschadigd is, dan moet je hierover geïnformeerd worden. Ook de garantie is een belangrijk punt. De wettelijke garantie is gekoppeld aan de verwachte levensduur. Dit is bij een refurbished natuurlijk lastiger aan te geven. Sommige aanbieders geven daarom standaard zes maanden garantie en sommigen zelfs twee jaar.

Keurmerk refurbished iPhones

De brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een keurmerk geïntroduceerd voor bedrijven die refurbished iPhones verkopen: keurmerk refurbished. Aanbieders die gebruik mogen maken van dit keurmerk, voldoen aan strenge kwaliteitseisen en doorstaan jaarlijks grondige keuringen.

Fixjeiphone.nl is zo’n aanbieder met keurmerk. Koop je een refurbished iPhone van FixjeiPhone dan ben je dus gegarandeerd van kwaliteit. Het keurmerk staat voor vier beloftes:

1. Kwaliteit

Keurmerk-bedrijven testen de iPhones op professionele wijze op minimaal 50 vastgestelde punten. Deze processen worden gecontroleerd middels een technische audit door TÜV Nederland.

2. Garantie

Ondanks de grondige kwaliteitscontrole kan het onverhoopt voorkomen dat een toestel na enige tijd niet (langer) naar behoren functioneert door een technisch mankement. Dan zit je bij een toestel met het Keurmerk altijd goed. Je krijgt namelijk een garantieperiode van twee jaar op de telefoon, accessoires maar óók op de batterij.

3. Gelijke uiterlijke gradaties

Refurbished iPhones (met het Keurmerk) worden onderverdeeld in drie gradaties (A, B, C) aan de hand van de zichtbare cosmetische kenmerken. Dit heeft dus puur te maken met het uiterlijk van de Apple iPhone en niet met het functioneren. De onderverdeling is als volgt:

A – Zo goed als nieuw

B – Licht gebruikt

C – Zichtbaar gebruikt

4. Financieel gezonde aanbieders

Bedrijven met het refurbished keurmerk worden getoetst op financiële gezondheid van de organisatie. Doorstaat een aanbieder al deze testen, dan ben je er dus zeker van dat een partij niet zomaar failliet verklaard wordt. Je kunt dan altijd voor service en garantie aankloppen.

Tenslotte is het goed te weten dat je na aankoop van elke refurbished smartphone twee weken bedenktijd hebt. Je kunt deze dan zonder opgaaf van reden terugsturen. De 14 dagen gaan in op het moment dat je smartphone bezorgd is. Zorg dat je er voorzichtig met het toestel en de verpakking bent zodat je het product in dezelfde staat kunt terugsturen.