Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad slaan de handen ineen met de campagne ‘Op weg naar Goed Goud’. De samenwerking moet leiden tot de productie van duurzame en eerlijke gouden medailles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De eerste duurzame medaille, voorzien van een gecertificeerde druppel eerlijk goud, werd vrijdagmiddag gepresenteerd in Stadion Galgenwaard in Utrecht.

 

Eerlijk sporten, eerlijk winnen

Deze medailles zullen vanaf 14 juli uitgereikt worden tijdens het European Youth Olympic Festival in Utrecht. Het is voor het eerst dat een internationale sportprijs een zichtbaar duurzaam karakter krijgt. Solidaridad vraagt met de goudcampagne aandacht voor de slechte omstandigheden waaronder goud veelal gewonnen wordt. Directeur Nico Roozen: “In de kleinschalige goudmijnbouw wordt gebruik gemaakt van de giftige stof kwik, wat bij onverantwoord gebruik erg schadelijk is voor de mijnwerkers, hun gemeenschap en de natuur. Daarnaast werken goudmijnwerkers vaak onder zeer erbarmelijke omstandigheden en worden ze stelselmatig onderbetaald. Dit alles staat in groot contrast met de goudbeleving in onze Westerse wereld, waar goud symbool staat voor luxe of de beloning die je krijgt voor de beste prestatie. Met de introductie van de goudcampagne in de sportwereld willen we aandacht vragen voor deze situatie en samen bijdragen aan duurzame en eerlijke goudwinning.”

“Als topsporter trainde ik onder ideale omstandigheden en ging ik altijd een eerlijke strijd aan met tegenstanders om het Olympisch goud”, zegt Van den Hoogenband. “Als de mijnwerkers dan niet op een verantwoorde en eerlijke manier ditzelfde goud kunnen winnen, dan rijmt dit natuurlijk niet en moet er actie ondernomen worden. Als ambassadeur van de campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ van Solidaridad, zal ik namens de sport aandacht vragen voor deze problematiek richting de Spelen van Rio 2016 en daarmee proberen een steentje bij te dragen aan een verbetering in de situatie voor goudmijnwerkers en hun gezinnen”.

‘Op weg naar Goed Goud’ van Solidaridad

In mei 2012 introduceerde Solidaridad het goudkeurmerk Fairtrade&Faimined (FT&FM) in Nederland. De FT&FM standaard staat voor verbetering in de werk- en leefomstandigheden van kleinschalige goudmijnbouwers.
10 tot 15 procent van het goud wordt gewonnen door kleinschalige mijnbouwers, waarvan het merendeel kwik gebruikt. Wereldwijd zijn dit 25 miljoen mensen die zeer onveilig, zwaar en ongezond werk doen. Zij ademen de giftige stof kwik in, krijgen geen eerlijke prijs voor hun goud en omdat zij vaak illegaal werken, hebben zij geen rechten. De kleinschalige mijnbouwers en hun families zitten gevangen in een vicieuze cirkel van armoede, uitbuiting en illegaliteit. De prijs die betaald wordt voor een gouden medaille is daarmee hoog. Bovendien zijn arme mensen in ontwikkelingslanden en de natuur het kind van de rekening. Hoe mooi de prestaties van de gouden medaillewinnaars ook zijn, er is dus ook een schaduwkant.
Solidaridad streeft er naar om daar een einde aan te maken en grote organisaties, zoals het IOC, te motiveren hierin het goede voorbeeld te geven en zo een einde te maken aan de slechte werkomstandigheden van arbeiders en de vervuiling van het milieu. Samen op weg naar Goed Goud!

Bekijk hier een YouTube filmpje.

solidaridad

Solidaridad

Solidaridad is een internationaal opererende maatschappelijke organisatie. Wij hebben 50 jaar ervaring in de verduurzaming van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer