Partnerbericht

Nationale staking in Guinee

Diallo is leider van de CNTG, de grootste vakcentrale in Guinee. Een krachtig en bevlogen mens. In 2006 is zij gekozen tot CNV wereldvrouw. Als eerste vrouw aan het hoofd van een nationale vakcentrale in Afrika is zij een voorbeeld voor vrouwen in haar land.

Overheidsbeleid is kakofonie
Waarom de oproep tot staking? 'De regering schendt de meeste fundamentele wetten, vertelt Rabiatou Diallo. Ook houdt de overheid zich niet conventies van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Ook al heeft Guinee die wel geratificeerd De gierende inflatie (30%) tast de koopkracht van arbeiders steeds verder aan. Afgelopen voorjaar leidde een nationale staking tot afspraken. De overheid komt beloften om de problemen aan te pakken echter niet na. 'Het overheidsbeleid is een kakofonie, duidelijkheid ontbreekt.' vertelt Dialoog.

President laat corrupte zakenvriend persoonlijk vrij
Waarom begint de vakbeweging nu weer een nationale staking? Druppel die de emmer voor de vakbonden deed overlopen is dat de president Conté begin 2007 hoogstpersoonlijk de corrupte zakenman Mamadou Sylla heeft vrijgelaten. Sinds december zat Sylla – tevens voorzitter van de werkgeversvereniging – vast op verdenking van oplichting van de Centrale Bank voor 2 miljoen euro. L 'état c'est moi et la justice c'est moi, verklaarde de president zijn ingrijpen (de staat – dat ben ik, en de rechtspraak – dat ben ik).  Achtergrond zou zijn dat de zakenman niet alleen bevriend is met de president maar ook gemeenschappelijke financiële belangen heeft.

Eisen vakbeweging
Wat wil de vakbeweging?
– De machtige corrupte zakenman Sylla moet weer de gevangenis in. De verdwenen overheidsfondsen moet hij terugbetalen.
– De overheid moet de prijzen van brandstof en van eerste levensbehoeften verlagen.

Zwijgende oppositie dwingt vakbeweging tot actie 
Mengt de vakbeweging zich zo niet teveel in de politiek? 'Als de koopkracht van de werkenden blijft dalen dan moeten we iets doen als vakbeweging. En als corrupte zakenlieden ongestraft gemeenschapsgelden roven, dan moeten we wel in actie komen. Het is toch de rol van de overheden om op te treden tegen corruptie? Diallo: Ja, maar de Hoge Raad zwijgt. Ook de oppositie in het parlement laat zich niet horen. Zij doen hun werk niet. De bevolking is dus wel genoodzaakt om zelf op te staan.

Spoken aan de macht
De afgelopen 3 jaar lijkt de economie van Guinee in een vrije val beland. De inflatie ligt rond de 30 procent. Rijst is nauwelijks nog betaalbaar, laat staan groenten of vlees. En de regering? President Lansana Conté regeert nauwelijks. En zijn regering functioneert evenmin. De politieke en economische macht is in handen van een kleine ongrijpbare elite die zich aan controle onttrekt. 'Les fantomes', de spoken, heten ze in Guinee.

Wanbestuur
De gevolgen van het wanbestuur zijn overal zichtbaar. Steeds minder mensen hebben een baan. En wie een baan heeft moet nog maar afwachten of hij ook betaald krijgt. Er is vaker niet dan wel stroom. In de steden is het op straat onvoorstelbaar smerig, want de vuilnisdienst werkt niet meer.

Misère in een rijk land
Eigenlijk richt de staking zich tegen die misère. En Rabiatou roept namens de vakbonden de overheden op hun werk te gaan doen. Want eigenlijk is Guinee een rijk land. De overheid zou voldoende inkomsten kunnen hebben uit de export van bauxiet en goud. Maar wie dat geld int en waar het blijft?  De spoken zullen er wel meer van weten…

 Aan het hoofd staan van de grootste vakbondsorganisatie van Guinee en ook zorgen voor een uitgebreide familie, hoe doet Rabiatou Diallo dat? Bekijk het filmpje 

www.cnvinternationaal.nl