De bijeenkomst begint om 15.00 uur. Jan Marinus Wiersma, lid van het Europees Parlement voor de PvdA, zal een toespraak houden. Wiersma was één van de initiatiefnemers van een resolutie over Srebrenica, die in januari door het Europees Parlement is aangenomen. De resolutie roept de lidstaten van de EU op om elk jaar op 11 juli de val van de enclave Srebrenica te herdenken.

De deelnemers zullen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers een stille rondgang maken om het Plein. Na een gebed van imam Nermin Canic volgen twee minuten stilte. De recent geïdentificeerde slachtoffers, ruim vijfhonderd, die deze dag worden begraven in Potocari (Srebrenica), worden herdacht met het één voor één voorlezen van hun namen. Aan het eind van de herdenking laten de deelnemers ballonnen op met hun naamkaart. Bij de herdenking zijn Nederlanders en Bosnische Nederlanders aanwezig, onder wie mensen die de val van Srebrenica hebben overleefd.

De herdenking in Den Haag vindt gelijktijdig plaats met die in Potocari, op de begraafplaats tegenover de voormalige Dutchbatkazerne. Daar worden op 11 juli dus ruim vijfhonderd slachtoffers plechtig begraven. Veertien jaar na de genocide worden er nog mensen in massagraven gevonden en met behulp van DNA-onderzoek geïdentificeerd. Eén maal per jaar, op 11 juli, de dag dat de enclave viel, vindt de plechtige begrafenis plaats in Potocari.

Bij de herdenking in Potocari zullen onder andere vertegenwoordigers van Politiek Comité Stari Most, IKV Pax Christi, de gemeenten Heumen en Winschoten en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aanwezig zijn. Ook zullen veel Bosnische Nederlanders aanwezig zijn in Potocari.

Initiatiefnemers van de herdenkingsbijeenkomst in Den Haag zijn Bosnische belangenorganisatie BiH Platform, de Bosnische Jongerenorganisatie Mladi BiH, de Bosnisch Islamitische Vereniging IZBN/IVBN, de Nederlandse solidariteitsgroep Politiek Comité Stari Most en vredesorganisatie IKV Pax Christi. Deze organisaties hebben ook met het oog op de nationale Srebrenicaherdenking een website gelanceerd: www.srebrenica-herdenking.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Helma Maas, IKV Pax Christi, 06 – 48 98 14 88.

Tijdens de herdenking zijn beschikbaar als woordvoerders:

Admira Fazlic, BiH Platform, 06 – 24943183

Ab de Buck, Politiek Comité Stari Most, 06 – 21521242

Dion van den Berg, IKV Pax Christi, 06 – 48981485

De herdenking begint om 15.00 uur, duurt tot 16.30 uur en heeft een plechtig karakter, maar op gepaste wijze kunnen foto’s en opnamen gemaakt worden.

www.srebrenica-herdenking.nl

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer