Partnerbericht

Muizen en zonneboilers

Door Jessica Scheper

Dertig studenten met verschillende achtergronden – Informatica, Pedagogiek, Sociale Wetenschappen, Geografie – volgen het vak Community Outreach Project aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Afgelopen zomer vertrokken ze naar Afrika en India. Niet om vakantie te vieren, maar om kennis uit te wisselen en te werken aan een betere wereld.

Hoe start je een computer op? En hoe bedien je een muis?  Elke vijfjarige in Nederland heeft daar wel antwoord op. Toch is dit voor veel mensen in afgelegen gebieden in Afrika en India nog een mysterie. De studenten van de Radboud Universiteit brengen daar verandering in. Maar wat leren zij van het leven daar? En hoe draagt deze kennis bij aan de strijd tegen armoede en klimaatverandering?

Een van de studenten die hiervan verslag doet is Anouk Killaars. Vijf weken lang zit zij in Kenia. Wat haar gelijk opvalt, is het onstabiele elektriciteitsnet in Kenia. “Elke dag valt de elektriciteit wel een keer uit, en dat voor een aantal uren lang. Dat betekent geen koelkast, geen warm water, geen licht”. Maar wat haar nog meer opvalt, is de creatieve geest van de Kenianen. “Als het regent, zetten ze teiltjes neer om water op te vangen en om het water te verwarmen gebruiken ze zonneboilers”.

Helaas is een zonneboiler of zonnepaneel voor veel gezinnen onbetaalbaar. Gelukkig lopen er veel projecten in Kenia die hierin verandering willen brengen. Zo investeren SOS Kinderdorpen en Solar Zonder Grenzen in zonne-energie voor scholen, weeshuizen en ziekenhuizen. Ze dragen hun kennis over aan de bevolking en laten iedereen meebeslissen en meehelpen met het uitvoeren van het project”.

Ook in India raken de studenten geïnspireerd. Kimberley Sanders vertelt enthousiast over het project School-in-Bus. “Veel ouders kunnen hun kinderen niet naar een gewone basisschool sturen. Ze hebben ze simpelweg thuis nodig om te werken en geld te verdienen. School-in-Bus komt naar die kinderen toe en geeft ze één tot anderhalf uur les. Ze leren tellen, leren het alfabet en de beginselen van persoonlijke verzorging. Nieuwe leerlingen voor de bus komen vaak zonder schoenen in enkel een onderbroekje, lange nagels en ongewassen haren naar de les”.

Kennisuitwisseling is cruciaal voor het succes van dit soort projecten. Bovendien is het goed voor je eigen ontwikkeling, als Nederlandse student. Zie jij het ook wel zitten? Om op avontuur te gaan, te duiken in een andere cultuur en je in te zetten voor een betere wereld? Of wil je op een andere manier bijdragen? Surf naar COP voor meer informatie.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door EEN en de Radboud Universiteit Nijmegen.