Weny vertelt: “Het is eerzaam werk in de houtsector, maar ik verdiende te weinig om mijn zoontje te kunnen onderhouden. Ik startte voor mezelf om mijn zoon een betere toekomst te kunnen bieden. Hij is inmiddels 12, en wil later dokter worden. Ik probeer voldoende te kunnen sparen om hem die droom te laten verwezenlijken. Daar doe ik het voor: dat hij het beter krijgt dan ik.”

Mesokrediet: meer werk, meer marge

Om haar bedrijfje te laten groeien, vroeg Weny een mesokrediet (wat is dat?) aan bij Negosyong Pinoy Finance Corporation (NPFC). Hoe heeft die lening haar geholpen? “Het aantal orders is fors gestegen. Dat is heel mooi, maar ik schrok er ook wel van. Want wat als ik niet voldoende kan leveren, of als de kwaliteit achterblijft… Een van mijn grootste klanten is het bedrijf van een van de rijkste mensen van De Filipijnen. Ik had hen niet als klant durven aannemen als ik niet die lening had gehad om te kunnen investeren.”

“Ik verkoop meer producten, tegen een betere marge. Daardoor kan ik mijn mensen meer werk en een beter inkomen geven. De hoeveelheid werk fluctueerde eerst, waardoor ik alleen tijdelijke krachten kon inhuren. Maar nu is de vraag continu hoog, dus heb ik 6 mensen in vaste dienst genomen. Deze medewerkers zijn allen geschoold in het bewerken van hout. Ook is nu al ons hout gecertificeerd door het Department of Environment and Natural Resources.”

Verborgen kosten

Weny: “Ik leende eerst bij een grote bank. Ze vertelden me dat ik maar een lage rente hoefde te betalen. Maar uiteindelijk bleken er elke maand verborgen kosten in te zitten, waardoor ik uiteindelijk véél meer betaalde. Die verborgen kosten heb ik niet meer. Daarbij komt dat ik een goede relatie te heb met NPCF. Zij hebben vertrouwen in me. Dat geeft me de rust om verder vooruit te kijken als ondernemer.”

B corp certificering voor NPCF

Afgelopen maand ontving het Filipijnse NPCF, dat de lening aan Weny verstrekte, het B corp keurmerk. B-Corp is hét label voor bedrijven die aan strenge voorwaarden voor duurzaamheid en sociale impact voldoen. Nederlandse bedrijven die het B corp predikaat dragen zijn bijvoorbeeld Fairphone, Tony's Chocolonely en Lendahand.

Lendahand

Lendahand

Lendahand is een sociale onderneming die mensen in Nederland de mogelijkheid biedt om te investeren in leningen aan kleine succesvolle …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer