Partnerbericht

Het huis van de toekomst

 

Een duurzame inrichting; goed voor het milieu én je portemonnee
Een verhuizing op de planning of is je inrichting toe aan een update? Het perfecte moment je af te vragen hoe dit zo duurzaam mogelijk kan. Kleine keuzes maken soms een groot verschil.

Bij het huis van de toekomst wordt niet alleen met de bouw maar ook de inrichting rekening gehouden met mens, dier en milieu. Oftewel ‘duurzaam’. Ga je op zoek naar duurzame producten dan wordt dit begrip in zoveel verschillende contexten gebruikt dat je je afvraagt wat de betekenis er nog van is. De beste duurzame tip is dan ook eigenlijk juist géén aanschaf van nieuwe spullen maar hergebruik of recycling. Heb je toch nieuwe spullen nodig richt je dan op tweedehands… oftewel ‘vintage’, alleen bij die laatste term ben je vaak een stuk duurder uit.

Vraag jezelf het volgende af:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Vind ik dit over een tijd nog steeds mooi?
  • Kan ik iets repareren en zo hergebruiken?
  • Kan ik iets anders recyclen tot dezelfde functie

Bij aanschaf:

  • Zitten er schadelijke stoffen in?
  • Waar komt het materiaal vandaan?
  • Wat is de verwachte levensduur?
  • Kan het naderhand worden hergebruikt of gerecycled?

Bij duurzaam wonen denk je wellicht als eerste aan energiebesparende materialen zoals zonnepanelen en isolatie. Maar ook bij de inrichting en aankleding van je interieur zijn veel keuzes die je kunt maken. Schadelijke stoffen zoals fijnstof en formaldehyde zijn slecht voor de gezondheid en kunnen allerlei klachten veroorzaken.

Meubels
Wees creatief en geef je meubels een tweede leven. Dat overbodige tafeltje is misschien ook een mooi nachtkastje en van een oude eettafel maak je snel een nieuw bureau. Kijk eens op een (online) rommelmarkt of loop een kringloopwinkel binnen.

Less is more, dat geldt ook voor je huiskamer. Daarmee hoeft het niet kaal of saai te worden, integendeel. Hoe zou het zijn als je huis is ingericht met alleen de spullen waar je blij van wordt of iets voor je betekenen? Zoals een mooi aandenken of een erfstuk. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Kijk eens om je heen, heb jij die spullen echt allemaal nodig?

Verf
Je oude meubels, deuren of muren zien er met een laagje verf weer als nieuw uit. Veel verfsoorten bevatten giftige stoffen zoals parabenen. Deze stoffen komen vrij bij het gebruik en uitharden van de verf. Koop een watergedragen verf in plaats van een terpentine basis. Of nog beter kies voor verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips.

Raamdecoratie
Stoffen gordijnen zijn vaak belastend voor het milieu. Ze worden gemaakt van katoen en gebleekt of geverfd. Een heel mooi alternatief zijn houten jaloezieën. Deze zijn populair omdat de natuurlijke kleur van licht een warme sfeer in huis geeft. Maar ook omdat je makkelijk kunt bepalen hoeveel inkijk je in huis hebt en hoeveel licht je wilt binnen laten komen. Ze trekken weinig stof aan en zijn makkelijk schoon te maken.

Houten jaloezieën zijn ook nog eens goed voor je energierekening door de isolerende functie. Raamdecoratie is lastiger tweedehands te krijgen vanwege de verschillen in formaten. Hoe jouw ramen er ook uitzien, het is vrijwel altijd mogelijk om passende jaloezieën op maat te laten maken.

Op de vloer
De vloer is de basis van je huis. Wil je een duurzame vloer? Kies dan voor bijvoorbeeld een houten vloer met (FSC keurmerk), linoleum, natuur steen, kurk of natuur rubber. Minder duurzaam en gezond zijn bijvoorbeeld laminaat (kan formaldehyde en giftige lijm bevatten), PVC (bevatten giftige weekmakers) en synthetische vloerbedekking (bevatten vaak gevaarlijke chemische stoffen en is een bron voor huisstofmijt). Voor meer sfeer in huis kies je voor een kleed van wol of hennep, dan hoef je niet in te leveren op zachtheid of warmte. Ook kun je denken aan jutte of kokos. Een vloerkleed kun je heel goed tweedehands kopen.

Verlichting
De meest makkelijke manier om je interieur duurzamer te maken is door het gebruik van led-verlichting. Eén led-lamp gaat ongeveer 20 jaar mee, verbruikt 85% minder energie en bevat geen gevaarlijk kwik. Tegenwoordig is energie zuinige verlichting ook nog eens sfeervol dus dat kan geen reden meer zijn ze niet aan te schaffen. Maar ook sfeerkaarsjes kunnen duurzamer. De meeste kaarsen worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een aardolieproduct. Let op de herkomst van eventuele dierlijke oliën en vetten.

Schoonmaken
Last but not least, hoe maak je je huis schoon? De meeste middelen bevatten veel agressieve chemicaliën die niet goed zijn voor je gezondheid. Ecologische schoonmaakmiddelen zijn vaak een stuk duurder. Op internet vind je veel makkelijke en goedkope recepten met bijvoorbeeld citroen, azijn en soda. Bespaar geld en maak je eigen schoonmaakmiddelen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Green Ads.