Partnerbericht

Grondbezit grote rol in oplaaiend conflict Kasjmir

De Amarnath Shrine is ooit blootgelegd door Moslims en altijd bewaakt en geconserveerd door hen opdat de Yatris (Hindu pelgrims) er hun jaarlijkse Yatra (pelgrimage) kunnen houden.  De Yatris worden met veel respect bejegend en het is voor Kasjmir een belangrijke sociale en economische gebeurtenis die nooit vanwege politieke of religieuze tegenstand verstoord werd. De overdracht van de landerijen en bossen wordt echter opgevat als een politieke strategie om het verzet van de Kasjmiri tegen de Indiase militaire bezetting, zoals men de presentie van  leger en speciale eenheden ervaart,  te breken.

Oppositie bundelt de krachten
De, doorgaans verdeelde, oppositie in Kasjmir verenigde zich als een front en veroordeelde de gang van zaken als een poging het conflict over Kasjmir te ' communaliseren' (d.w.z.: er een religieus dispuut tussen Moslims en Hindus van te maken).  Olie op het vuur waren uitspraken van leider van de Hindu fundamentalistische VHP, Praveen Tagodia, die dreigde met een economische blokkade van Kasjmir als de landtoewijzing ongedaan gemaakt zou worden. De algemene staking op vrijdag 26 Juni is verlengd met twee dagen. Voormalig voorzitter van de Bar Association Abdul Qayum richtte het Action Committee against Land Transfer (ACALT) op. Het actiecomité verenigt diverse maatschappelijke organisaties, zoals vakbonden, reisorganisaties en advocaten.

Grondbezit
Leider van het Jammu Kashmir Liberation Front (JKLF) Farooq Papa  gaf in een uitgebreid artikel in de media aan hoe de wet in elkaar zit die het grondeigendom in Kasjmir regelt.  Oppositieleider  Yasin Malik (ook JKLF) zei een hongerstaking te zullen starten en zich eventueel dood te hongeren.   Jongeren zoeken massaal de straat op, niet na oproep daartoe door een of andere politieke of religieuze leider, maar spontaan. Grondbezit en landhervormingen zijn in de geschiedenis van Kasjmir van cruciaal belang:  het verklaart  het fenomeen  woonark (waarvan er nu duizenden op Dal Lake liggen) en was fundament in de  grootschalige landhervormingen onder Kasjmiri's eerste voorman Sheikh Abdullah,  eind jaren 50.

Noor Baba, Professor in de Politicologie aan de Universiteit van Kasjmir in Srinagar verklaart: ' De dood van Feroz deed de vlam in de pan slaan. Het geeft aan hoe sterk de onvrede is  die onder het  ogenschijnlijk  gladde oppervlak zit.  Het lijkt of de dagen van eind jaren negentig terug zijn. In 1989 ontbrandde de jeugd in verzet tegen corruptie en machtsmanipulatie door onze marionettenregering. Dat leidde tot de komst van de alomtegenwoordige legers en veiligheidsdiensten en de antiterrorisme wetgeving (de z.g.n. Black Laws) die we nu, bijna twintig jaar later,  hebben.  Nu zijn er echter stenen en stokken, geen wapens. En geen politieke leiders maar een spontane woedende massa van jongeren die al veel lang hopen op concrete resultaten van de zogeheten vredesbesprekingen tussen India en Pakistan over Kasjmir. Straks, in september,  hebben we hier  verkiezingen voor een nieuwe deelstaatregering. Maar mensen denken: ' Wat zijn dat voor verkiezingen, in de loop van een geweer, met die 600.000 militairen op onze bevolking van nauwelijks 8 miljoen? En met huiveringwekkende mensenrechtenschendingen zoals de onlangs blootgelegde massagraven ? De onvrede zit diep, het zal nog vaak en lang onrustig zijn hier. ' 

Nederlandse student onder huisarrest
Een student van de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek doet in Kasjmir naar de vraag hoe Gandhi's filosofie leeft in Kasjmir anno 2008, heeft sinds enkele dagen huisarrest gekregen van de politie. Het is hoegenaamd uit zorg voor zijn eigen veiligheid, maar ook om te voorkomen dat hij als buitenlander ziet met welke 'binnenlandse aangelegenheden' India zit.

De regering is gevallen
Inmiddels is de regering van de deelstaat uiteengevallen door het opstappen van de PDP (People's Democratic Party). PDP leider Mehbooba Mufti gaf als haar ministers opdracht hun functie neer te leggen uit protest tegen de landsoverdracht die door coalitiegenoot en regeringsleider Ghulam Nabi Azad werd getekend.

Broze hoop is gevestigd op  bemiddeling door de nieuwe, vanuit Delhi aangestelde,  Gouverneur N.N.  Vohra.  Hij is  opvolger van Lt. Gen. Sinha.   Voormalig Gouverneur Sinha had een militaire achtergrond en dicteerde zijn regels in Kasjmir: hij weigerde aanvankelijk te vertrekken want vond Vohra, als burgerman, niet geschikt voor de volgens hem militair strategische regio Kasjmir.  Dat de Indiase regering (Premier Manmohan Singh) Vohra benoemde wordt door buitenstanders als teken van vredesgebaar  richting Kasjmiri uitgelegd.  

www.ikvpaxchristi.nl